Offshore αιολικά: Στόχος η έγκριση εντός Ιουλίου της ΣΜΠΕ του Εθνικού Προγράμματος – Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το SPV για τις έρευνες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το σύνολο των θαλάσσιων περιοχών όπου μπορούν να αναπτυχθούν offshore αιολικά και οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο αναθεωρημένος «χάρτης» βρίσκεται στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ -με την ΕΔΕΥΕΠ να έχει ενσωματώσει στη ΣΜΠΕ τροποποιήσεις βάσει των τοποθετήσεων στη δημόσια διαβούλευση- με στόχο να πάρει το «πράσινο φως» εντός Ιουλίου. 

Η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια των απαραίτητων μελετών στις θαλάσσιες περιοχές που έχουν προκριθεί για το πρώτο «κύμα» έργων, κατά τη Μεσοπρόθεσμη Φάση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος που έχει συντάξει η ΕΔΕΥΕΠ, στο πλαίσιο της Μεσοπρόθεσμης Φάσης πρόκειται να αναπτυχθούν έως το 2030-2032 έργα συνολικής ισχύος περί τα 1,3 Γιγαβάτ. 

 

Σε συνδυασμό με τα offshore πάρκα που δρομολογούνται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης (συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ), θα επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ, για την ανάπτυξη έργων 1,9 Γιγαβάτ μέχρι το τέλος της 10ετίας για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. 

Στις περιοχές που έχουν προκριθεί για αυτό το πρώτο «κύμα», δεν δίνει πλέον το «παρών» η ζώνη στη βορειανατολική Κρήτη ανοικτά της Ελούντας («Κρήτη 2β») η οποία συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, σταματάει η προτεραιότητα για την εγκατάσταση έργων στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στον αντίποδα, θα προωθηθεί εμπροσθοβαρώς η αξιοποίηση της περιοχής ανατολικά του Αθερινόλακκου («Κρήτη 1»). Μάλιστα, όπως έγραψε το energypress, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, έχει δηλώσει σε συνέδριο πως από το «Κρήτη 1» θα ξεκινήσει το «εγχείρημα» των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με την προκήρυξη το 2026-2027 του πρώτου διαγωνισμού για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο «οικόπεδο». 

Εκτός από το «Κρήτη 1», θεωρείται δεδομένο πως στο πλαίσιο της Μεσοπρόθεσμης Φάσης θα αναπτυχθούν έργα σε τέσσερις ακόμη περιοχές. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου. 

Αυτό που διερευνάται είναι κατά πόσο μπορούν να αναπτυχθούν στις παραπάνω περιοχές υπεράκτια πάρκα ελαφρώς μεγαλύτερης ισχύος από τον αρχικό προγραμματισμό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 1,3 Γιγαβάτ. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, η εναλλακτική λύση θα είναι στις 5 ζώνες που προαναφέρθηκαν, να προστεθεί και μία νέα θαλάσσια περιοχή από τη δεξαμενή των υπόλοιπων υποψήφιων «οικοπέδων» που περιλαμβάνονταν για τη Μεσοπρόθεσμη Φάση.  

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι διαδικασίες από την ΕΔΥΕΠ για τη σύσταση του SPV που θα αναλάβει τις έρευνες. Σκοπός είναι η εταιρεία να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, ώστε να δρομολογήσει τη διενέργεια των ερευνών. 

 

f