«Αδικημένα» τα αιολικά στην Ελλάδα σύμφωνα με την WindEurope – Συστήνει αλλαγή των προτεραιοτήτων αδειοδότησης

11 07 2024 | 12:15

Μεγάλη ανισομετρία στην ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ της Ελλάδας εντοπίζει η WindEurope, σε νέα της έκθεση για τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ο Σύνδεσμος αναλύει τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά δίκτυα, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου, καθώς πληθώρα αιολικών έργων αναμένουν να λάβουν όρους σύνδεσης.

 

Επί του παρόντος, περισσότερα από 500 GW δυνητικής ισχύος αιολικών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν αξιολόγηση της αίτησής τους για σύνδεση με το δίκτυο. Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν η καθεμία περισσότερα από 100 GW έργων σε αναμονή.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η έκθεση αναφέρεται σε μεγάλη ανισότητα μεταξύ της ηλιακής και της αιολικής ισχύος, που βρίσκεται εν αναμονή να λάβει αδειοδότηση. «Τα φωτοβολταϊκά έργα, καθώς αδειοδοτούνται ταχύτερα με λιγότερες δημόσιες αντιδράσεις και σε μικρότερη κλίμακα, λαμβάνουν προτεραιότητα και υποστήριξη από τις αρχές που ευνοούν τους μικρότερους αλλά πολυπληθέστερους παραγωγούς. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα μη ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέονται στο δίκτυο», τονίζεται χαρακτηριστικά.  

Μάλιστα η WindEurope υποστηρίζει ότι, οι εθνικές αρχές σε κάθε χώρα θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά στρατηγικές για την απόσυρση ή την ιεράρχηση των «βαλτωμένων» έργων. Επίσης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η αρχή της προτεραιότητας και να αξιοποιηθούν κριτήρια κατάταξης των έργων.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εντοπίζει πως δεδομένης της έλλειψης τεχνικών και ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για την επέκταση του δικτύου, το ρυθμιστικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες θα πρέπει να επιτρέπει στους παραγωγούς να προχρηματοδοτούν και να αναπτύσσουν μέρος της υποδομής του δικτύου. Στη συνέχεια, με βάση μια προκαθορισμένη συμφωνία μεταξύ του Διαχειριστή και του παραγωγού, η σχετική υποδομή δικτύου θα παραδίδεται στη συνέχεια στον πρώτο με επαρκή αποζημίωση.

Μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, οι κατασκευαστές αιολικών, μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες στο δίκτυο που απαιτούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν ισχύει σε όλα τα επίπεδα τάσης, υπογραμμίζει η έκθεση.

Ειδικά για τη χώρα μας, παρόλο που το πλαίσιο για τα έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζεται «εξαιρετικό» από την WindEurope. εντούτοις η υλοποίηση πολλών εξ αυτών καθυστερεί καθώς συναντά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Διαχειριστές συχνά δεν έχουν επαρκή κίνητρα για να εφαρμόζουν ενιαία πρότυπα της ΕΕ στις τεχνικές αξιολογήσεις σύνδεσης στο δίκτυο και στη συμμόρφωση με τους κώδικες δικτύου. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αναποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης.

(φωτογραφία: freepik.com)

f