Βήμα σημειωτόν: Μηδενική πρόοδος στο μεγάλο project των έξυπνων μετρητών – Που σκαλώνει το roll out
Καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί στην υπόθεση της αντικατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων παλιών αναλογικών ρολογιών ρεύματος με τους νέους και σύγχρονους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά να στερείται μίας επένδυσης – μαμούθ της τάξης του 1,2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον ΔΕΔΔΗΕ δε σημειώνεται καμία κινητικότητα και απλά ο Διαχειριστής περιορίζεται στην σποραδική τοποθέτηση 230.000 έξυπνων μετρητών που είχε προμηθευτεί μαζικά πριν από μήνες χωρίς όμως να επιτυγχάνονται τα οφέλη από μία μαζική εγκατάσταση των νέων ρολογιών. Οι νέοι μετρητές τοποθετούνται σε καινούρια κτίρια ή όταν πελάτες ζητούν για λόγους βλάβης την αντικατάσταση τους.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Αθανάσιος Μισδανίτης τον περασμένο Οκτώβριο είχε προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας του ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα μεταφερόντουσαν πάγια αξίας 200 εκ. ευρώ, δηλαδή οι παλιοί μετρητές της μητρικής ΔΕΗ και με αυτό το περιουσιακό στοιχείο η εταιρία ειδικού σκοπού θα αναζητούσε χρηματοδότηση για το roll out των παλιών αναλογικών μετρητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ βλέπει θετικά την πρόταση αυτή χωρίς ωστόσο να σημειώνεται κάποια πρόοδος αφού η ΔΕΗ αντιδρά στη μεταφορά των παγίων της.
Έτσι, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, χάνεται μία σημαντική ευκαιρία της αξιοποίησης αυτών των παλιών αναλογικών ρολογιών, δηλαδή της δημιουργίας υπεραξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ένα τεράστιο μέγεθος των μετρητών που ξηλώνονται στέλνονται για σκραπ με αποτέλεσμα ένα ελάχιστο οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ.
Με την εταιρία ειδικού σκοπού σε πέντε με επτά χρόνια θα είχαν τοποθετηθεί οι 7,5 εκατομμύρια έξυπνοι μετρητές με τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διαπίστωναν σημαντικά οφέλη ως προς τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Διαχειριστής θα πετύχαινε σημαντικά αποτελέσματα ως προς τον περιορισμό των απωλειών ενέργειας και τον εντοπισμό βλαβών στο δίκτυο ενώ οι εταιρίες πώλησης ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πιο ανταγωνιστικά και ευέλικτα προϊόντα προσαρμοζόμενα σε όλο και πιο πολλά και διαφορετικά καταναλωτικά προφίλ.
Ο Διαχειριστής κατέληξε στην πρόταση της εταιρίας ειδικού σκοπού έχοντας ερευνήσει τα μοντέλα που έτρεξαν στην Ε.Ε. για την αντικατάσταση των παλιών μετρητών με νέους. Όπως διαπίστωσε όπου εκχωρήθηκε το συγκεκριμένο έργο στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα στην Αγγλία και τη Γερμανία, αυτό κόλλησε. Και ο λόγος έχει να κάνει με την απροθυμία των καταναλωτών να υποβάλλουν αίτηση και να πληρώσουν για την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών. Ουσιαστικά, με την ανάληψη του έργου από τους προμηθευτές η επιτυχής υλοποίηση του επαφίεται στους καταναλωτές.
Τα επιτυχημένα μοντέλα, που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ είναι στις χώρες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Εκεί το roll out το έτρεξαν οι αντίστοιχοι Διαχειριστές Δικτύου Διανομής. Τα οφέλη έχουν να κάνουν με τον κεντρικό σχεδιασμό, την επίτευξη του καλύτερου συνδυασμού υψηλής τεχνολογίας – χαμηλού κόστους λόγω της μαζικής εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Οι Διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν το έργο ανά πόλη ή περιφέρεια και συνεπώς αποφεύγουν τις αιτήσεις των καταναλωτών.
7 Φεβρουαρίου 2019
Πηγή: energypress