Οι επτά δράσεις της εκστρατείας για τη ρύπανση από πλαστικά- μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες

06 02 2019 | 07:04

Η iSea σε μια προσπάθεια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και στοχευμένες ομάδες πολιτών σχετικά με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, ξεκινάει την εκστρατεία ενημέρωσης #zeroplastic. Η εκστρατεία θα έχει διάρκεια 1 χρόνο και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της OceanCare.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1. Καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα. H καμπάνια στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτο βήμα αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά παρουσιάζοντας πραγματικές εικόνες από τις επιπτώσεις των πλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς. Το δεύτερο βήμα της καμπάνιας (σύντομα διαθέσιμο) θα αποτελέσουν προτάσεις για την αντικατάσταση καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης με στόχο την προώθηση της zero waste νοοτροπίας. Βρείτε το ενημερωτικό υλικό εδώ

2. Δημιουργία ενημερωτικού υλικού για σχολεία και εκπαιδευτικούς, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στη σελίδα της iSea. Βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό εδώ

3. «Science Café» live streaming συνεντεύξεις ερευνητών που ασχολούνται με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών με στόχο την προσέγγιση του κοινού από την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

4. Ενημερωτική εκδήλωση με στόχο τη διάδοση του ζητήματος στους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και την ενθάρρυνση αλλαγής πρακτικών.

5. Ενημερωτική εκδήλωση σε νεανικές ομάδες (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, προσκόπους κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος

6. Διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με το ζήτημα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για μελλοντικές στοχευμένες δράσεις.

7. Δεν σταματάμε να Φροντίζουμε τον τόπο μας!!! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δράσεων παράκτιου καθαρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνονται από τη ρύπανση από πλαστικά, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

To πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται ότι επιβαρύνουν τους ωκεανούς ετησίως. Οι προβλέψεις μάλιστα είναι δραματικές με πρόσφατη έρευνα να δείχνει πως έως το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια. Στην Ελλάδα τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα ξεπερνούν το 50% των συνολικών απορριμμάτων. Οι διαφορετικές μορφές, τα μεγέθη και οι προσμίξεις των πλαστικών σε συνδυασμό με την ικανότητα διασποράς τους μέσω των ρευμάτων καθιστούν ιδιαίτερα πολύπλοκη την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Σημαντικό μέρος του φορτίου των πλαστικών στα υδάτινα οικοσυστήματα αποτελείται από την κατηγορία των μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά διαμέτρου μικρότερης των 5mm.

Τα μικροπλαστικά χωρίζονται σε «πρωτογενή» και «δευτερογενή». Τα πρωτογενή κατασκευάζονται σε αυτό το μέγεθος (συνήθως με τη μορφή σφαιριδίων) και αποτελούν κυρίως συστατικό προϊόντων καθημερινής περιποίησης και φροντίδας, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες και άλλα καλλυντικά. Τα δευτερογενή προέρχονται από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων πλαστικών. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες δημιουργίας τους, τα μικροπλαστικά έχουν επιπτώσεις τόσο στους θαλάσσιους οργανισμούς, όσο και τον άνθρωπο, που αποτελεί τελικό αποδέκτη μέσω της τροφικής αλυσίδας. Το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων συνδέεται άμεσα με το καταναλωτικό πρότυπο των σύγχρονων κοινωνιών. Η παραγωγή πλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω των πλεονεκτημάτων του πλαστικού σε σύγκριση με άλλα υλικά. «Πλέον, αντιλαμβανόμενοι τη ρύπανση από τα πλαστικά ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, οι τελευταίες νομοθεσίες προωθούν τη μείωση των πλαστικών και την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης. Παρ' όλα αυτά, η αλλαγή της νοοτροπίας και η δικής μας δράση αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική μάχη ενάντια στη ρύπανση από τα πλαστικά!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Βρείτε περισσότερα για το πρόγραμμα, ΕΔΩ.

 

 

5 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή: greenagenda