Physisorg: Η ελληνική πλατφόρμα που κάνει "πράσινες" τις επιχειρήσεις

19 05 2024 | 13:17

Σε περισσότερες από 40 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Αυστρία, έχει ήδη παράσχει net zero εκπαίδευση η Physisorg, μια ελληνική πλατφόρμα που εκπαιδεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα, την κοινωνική ευθύνη και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Η Physisorg ιδρύθηκε το 2023 από τη Μαρίνα Γαβριλάκη και τον Eria Kambugu με στόχο να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετάβασή τους προς τη βιωσιμότητα, παρέχοντάς τους χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους.

 

Είναι μια πλατφόρμα όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να συνάψουν συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, καθώς και να βρουν materials για να αποκτήσουν τόσο τα διοικητικά στελέχη όσο και οι υπάλληλοί τους green skills, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

"Στόχος μας είναι να στηρίξουμε πάνω από 30.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030, μέσα από κατάρτιση, καθοδήγηση, χρηματοδοτική στήριξη για μηδενικές εκπομπές άνθρακα και εργαλεία για τη μέτρηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές τους”, εξηγεί στο Capital.gr η Μαρίνα Γαβριλάκη, συνιδρύτρια της Physisorg.

Η πλατφόρμα φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις, παρόχους πρακτικών λύσεων και experts για να προωθήσουν την ανάπτυξη, την υιοθέτηση και την κλιμάκωση εφαρμογών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η Physisorg επίσης συνεργάζεται με εταιρείες που πρωτοπορούν και προλαμβάνουν, ώστε να μειώσουν τις scope 3 εκπομπές τους και να οικοδομήσουν ανθεκτικές αλυσίδες αξίας. Παρέχοντας εργαλεία και πόρους για τους προμηθευτές τους -τις μικρομεσαίες στην προκειμένη περίπτωση επιχειρήσεις- συμβάλλουμε στο να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Σύμφωνα με την κυρία Γαβριλάκη, υπάρχουν αρκετοί άλλοι οργανισμοί που παρέχουν παρόμοια υποστήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως η Physisorg είναι μοναδική ως προς την εστίασή της στην παροχή μιας ενιαίας πλατφόρμας για πόρους και λύσεις για τις επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης των εκπομπών, τον εντοπισμό κινδύνων και ευκαιριών στην οικονομία NetZero.

 

Υλοποίηση δράσεων 

Παράλληλα, η Physisorg πραγματοποιεί δράσεις για και με τις επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν συμμετάσχει ξενοδοχεία, δήμοι, ιδιωτικά σχολεία, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αλλά και μεγάλοι φορείς, όπως το Europe Direct του ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής. 

Επίσης, συνεργάζεται με παρόχους υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα με την Apollo Green solutions, με στόχο να δημιουργήσει κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Τα έσοδά της προέρχονται από έναν συνδυασμό πηγών: τη χρέωση των workshop με επιχειρήσεις σε αρχικό και advanced επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, για την απόκτηση πιστοποίησης στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς και τη συνδρομή στην πλατφόρμα, η οποία αυτή τη στιγμή διατίθεται δωρεάν προς όλες τις επιχειρήσεις αλλά έχει κόστος για εκείνες που γίνονται featured.

Συνεργασίες και επόμενα σχέδια 

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, με μια ομάδα 5 εργαζομένων. Ενώ οι κύριες δραστηριότητές της εδρεύουν στην Ελλάδα, διαθέτει στρατηγικές συνεργασίες με εμπειρογνώμονες και οργανισμούς στην Κύπρο και την Πολωνία, όπου αναπτύσσει μια εστιασμένη στον κλάδο εκπαίδευση και συμβουλευτική για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα για την τουριστική βιομηχανία. 

Έχει, επίσης, συνεργαστεί με πανεπιστήμια στη Γερμανία (HSB Hochshule Bremen) και στις ΗΠΑ (University of Florida) για την ανάπτυξη διαφορετικών εργαλείων. 

Τα επόμενα σχέδιά της περιλαμβάνουν την επέκταση του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών της με δυνατότητα η πλατφόρμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως add-in σε άλλες εφαρμογές και πλατφόρμες αναζήτησης. Επιπλέον, στοχεύει στην κλιμάκωση των δυνατοτήτων για λύσεις που βασίζονται στη φύση. 

Η Physisorg έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Start-Up για την ενίσχυση του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο διαγωνισμό Creative Plus του Παντείου Πανεπιστημίου και το χάλκινο βραβείο στο διαγωνισμό φοιτητικής επιχειρηματικότητας GSEA Greece 2024.

(της Ελευθερίας Πιπεροπούλου, forbes, capital.gr)

Δ