Σδούκου: Στόχος να καλύψουμε μέρος του ελλείμματος ΥΚΩ από τον προϋπολογισμό - Εντός Απριλίου τα νέα δεδομένα ώστε να λάβουμε αποφάσεις για ΑΠΕ - Μετά το Πάσχα ο τρίτος διαγωνισμός αποθήκευσης

Ρηχή προθεσμιακή αγορά, περιορισμένος ανταγωνισμός στη παραγωγή, περιορισμένες διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, το γνωστό month ahead μοντέλο στη τιμολόγηση του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς και το μίγμα καυσίμου συνιστούν τις βασικές αιτίες για το γεγονός ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την παρέλευση της ενεργειακής κρίσης.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την συνέντευξή της στο πλαίσιο του συνεδρίου Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στην Ελλάδα, η κα Σδούκου επισήμανε ότι τόσο κατά την ενεργειακή κρίση όσο και στη συνέχεια, το Υπουργείο έλαβε συγκεκριμένα μέτρα που επέτρεψαν η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής με τον λογαριασμό του να είναι μικρότερη έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή τουλάχιστον κοντά σε αυτόν. Απαντώντας και σχετική ερώτηση, η Υφυπουργός ανέδειξε την πρόθεση του Υπουργείου να βελτιώσει τις εν λόγω παραμέτρους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

 

«Κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο κόστος προμήθειας, στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών γιατί αυτό αυξήθηκε υπέρμετρα και αυτό δημιουργούσε μια σειρά από ντόμινο καταστάσεις. Με την ίδια λογική κινηθήκαμε μεταβατικά και από 1η Ιανουαρίου 2024 με προτεραιότητα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην λιανική αγορά κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού. Γι’ αυτό ασχοληθήκαμε με την μεταρρύθμιση του ειδικού τιμολογίου να μπορεί ο πολίτης να συγκρίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα μέρη του λογαριασμού, το λεγόμενο μη ανταγωνιστικό σκέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ειδικότερα για το κομμάτι των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, η Υφυπουργός διευκρίνισε αρχικά ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής είναι αναγκαίες τόσο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων όσο και ασφάλεια του συστήματος. Αν και αυτό συνεπάγεται πρόσθετα κόστη, ωστόσο, αυτά δύναται να «σβήσουν» αν συνυπολογίσει κανείς το όφελος που θα προκύψει από την ανάπτυξη των υποδομών, καθώς αυτές θα επιτρέψουν αφενός την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, άρα φθηνότερο ενεργειακό μίγμα και αφετέρου την αξιοποίηση εργαλείων δυναμικής τιμολόγησης.

Σε ότι αφορά το έλλειμμα στο λογαριασμό των ΥΚΩ, η κα Σδούκου ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί κάλυψη μέρους αυτού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτώμενη για τα σχέδια ανάπτυξης υποδομών φυσικού αερίου και αν αυτά επηρεάζονται από το γεγονός ότι η χρήση και ζήτηση του καυσίμου έχει υποχωρήσει σε συνδυασμό με τις ανάγκες διαμετακόμισης ποσοτήτων προς τις γειτονικές χώρες, η Υφυπουργός τόνισε ότι πράγματι η υφιστάμενη κατάσταση έχει διαμορφωθεί κατά αυτόν τον τρόπο, ωστόσο δεν αναιρεί την αξία της συγκεκριμένης στρατηγικής, ιδιαίτερα μακροσκοπικά. «. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική της Ελλάδας με τον κάθετο Διάδρομο θεωρώ ότι παραμένει συμβατή. Ωστόσο αυτές οι νέες επενδύσεις με αιτιολογία την αύξηση της διαμετακόμισης αερίου, θα πρέπει να ικανοποιούν αυστηρά κριτήρια ανταποδοτικότητας. Δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται οι καταναλωτές με υποδομές που δεν χρησιμοποιούνται».

Ως προς τον τομέα των ΑΠΕ, η υφυπουργός τόνισε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ΑΠΕ και μπαταριών και να υπάρχει ένα visibility στην αγορά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση δεν συνιστά «κλείσιμο της στρόφιγγας» αντιθέτως προτεραιοποιεί κάποιες ανάγκες και ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπαίνουν σταθερά νέα έργα ΑΠΕ στο σύστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να προσδιοριστούν ορισμένα δεδομένα και να τεθούν αυτά ενώπιον της αγοράς προκειμένου και αυτή με την σειρά της να πάρει τα ανάλογα μέτρα στο σχεδιασμό των επενδύσεων. Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί ήδη εργάζεται στο θέμα και αναμένεται εντός Απριλίου να υπάρξουν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα.

"Αν μας δώσετε και τον μήνα Απρίλιο για να ωριμάσουν κάποια στοιχεία, μπροούμε να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για τα 200 MW σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση και να προχωρήσουμε και στην επέκταση του σχήματος αυτού. Με τα πρώτα στοιχεία που θα μας φέρει η επιτροπή για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια Υπουργική Απόφαση", σημείωσε συγκεκριμένα, η κα Σδούκου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός, μετά το πάσχα θα προχωρήσει ο τρίτος διαγωνισμός για τις standalone μπαταρίες.

d