Εγκαταλείπει τα σχέδια για πιλοτικά πλωτά αιολικά το ΥΠΕΝ – Πρόταση σε Κομισιόν και EIB για επενδυτική ενίσχυση στα offshore αιολικά από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών
Την αναθεώρηση των σχεδίων για την προώθηση πιλοτικών πλωτών αιολικών εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιλέγοντας να ρίξει «βάρος» στο κεντρικό πλάνο των 1.9 GW που προβλέπονται μέχρι το 2032.
Υπενθυμίζεται, όπως είχε γράψει το energypress, ότι το Υπουργείο εξέταζε ένα δεύτερο «πακέτο» πιλοτικών offshore αιολικών με πλωτές ανεμογεννήτριες, θέλοντας μέσα από αυτή την διαδικασία να στηρίξει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικείας εφοδιαστικής αλυσίδας, προτού προχωρήσουν τα μεγαλύτερα έργα με βάση τον στόχο για το τέλος της δεκαετίας.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είχε προσδιοριστεί σε περίπου 400 MW που σε συνδυασμό με τα δύο πιλοτικά έργα σταθερής βάσης στην περιοχή ανοικτά της Αλεξανδορύπολης «συνέθεταν» ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο πιλοτικών έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της τάξης των 1000 MW. Να προσθέσουμε ακόμη ότι το σχέδιο για τα πιλοτικά πλωτά offshore αιολικά συνοδευόταν από το ενδεχόμενο χρηματοδότησης τους κατά ένα μέρος από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών (decarbonisation fund).
Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για μακροχρόνιες διαδικασίες με τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια να είναι στενά, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να εγκαταλείψει το εν λόγω σενάριο εστιάζοντας στους στόχους που θέτει το υφιστάμενο Εθνικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ώστε να διατεθούν κεφάλαια από το Ταμείο ως επενδυτική ενίσχυση (CAPEX) στο χαρτοφυλάκιο των 1,3 GW (τα υπόλοιπα 600 MW αφορούν στα πιλοτικά έργα σταθερής βάσης).
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο προβλέπει ότι το 51% των συνολικών κεφαλαίων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου θα πρέπει να αφορούν τον τομέα των ΑΠΕ. Σε αυτή τη βάση, το ΥΠΕΝ εκτιμάει ότι μπορεί να τεκμηριώσει λόγο χρηματοδότησης των offshore αιολικών μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης, διασφαλίζοντας, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, ένα ποσό της τάξης των 300-350 εκατομμυρίων ευρώ ως επενδυτική ενίσχυση των αναδόχων για την υλοποίηση των έργων.
Χρειάζεται να σημειωθεί ακόμη ότι η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να κινηθεί γρήγορα και επομένως να προχωρήσει στην υποβολή της πρότασης μέσα στους επόμενους μήνες και πάντα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Σε ότι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και πλέον με τα νέα δεδομένα, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας παραμένει, ωστόσο, θα εστιάσει κύρια στα μέτρα που θα προκύψουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι το ΥΠΑΝ εξετάζει την δημιουργία «ειδικού κωδικού» στον νέο αναπτυξιακού νόμου για την στήριξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, σχετικών με τα offshore αιολικά, πράγμα που έχει επισημάνει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Σκρέκας.