Συνδυασμό ΑΠΕ και τηλεθέρμανσης για τις ενεργειακές ανάγκες 43.000 νοικοκυριών από φωτοβολταϊκό πάρκο 200MW προτείνει ο Σύλλογος Μικροεπενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτ. Μακεδονίας
Την πρόταση του Συλλόγου Μικροεπενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας για τον συνδυασμό ΑΠΕ και τηλεθέρμανσης ώστε 43.000 νοικοκυριά σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο να καλύψουν τις ανάγκες τους με “πράσινη” ενέργεια από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 200MW ανέπτυξε ο κ. Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, οικονομολόγος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας στην εκπομπή “Ζουν Ανάμεσά μας” του TrueStory Radio και το δημοσιογράφο Αντώνη Πουγαρίδη.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιαμπανόπουλος, «πολλά σπίτια που λειτουργούν τώρα με τηλεθέρμανση, αν κλείσουν οι μονάδες και δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τα σπίτια που σήμερα λειτουργούν με Τ/Θ σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο είναι 43.000. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια θα χρειαστούν ένα Φ/Β πάρκο 200 MW. Για να εντάξουν το κάθε σπιτικό και επιχείρηση θα πρέπει να βάλουν αντλία θερμότητας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια δαπάνη στα 250-280 εκ. ευρώ
Ο κ. Σιαμπανόπουλος εξήγησε ότι «πρόκειται για ενεργειακό συμψηφισμό. Το Φ/Β θα παράγει έναν αριθμό κιλοβατώρων το έτος. Θα υπολογίζεται πόσο πάραξε και πόσες κατανάλωσαν οι ιδιοκτήτες του Φ/Β. ότι κατανάλωσα σε ενέργεια το πάραξα. Απλά δεν έγινε στη στέγη και στο σπίτι μου», συμπληρώνοντας πως η τεχνολογία ήδη υπάρχει.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιαμπανόπουλος επεσήμανε ότι η βασική δυσκολία για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αφορά το αν οι δυνητικά ωφελούμενοι θα θελήσουν να πάρουν μέρος στο φ/β και να συντονιστούν ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας στα σπίτια τους. Ανέφερε, επίσης, το παράδειγμα ενεργειακών κοινοτήτων σε Κρήτη και Γιάννενα, όπου κάτι τέτοιο ήδη λειτουργεί, όμως σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Τέλος, ο κ. Σιαμπανόπουλος προσέθεσε πως τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλή τάσης έχουν ελεύθερο χώρο, αλλά δεν υπάρχει χώρος στη μέση τάση, λέγοντας ακόμη πως θα μπορούσε να γίνει σχεδιασμός ώστε να γίνει ο χώρος αυτός μέσα στα λιγνιτωρυχεία, προσθέτοντας πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης αλλά και θέμα της ΔΕΗ. Η έκταση που απαιτείται είναι της τάξης των 40.000 στρεμμάτων, ενώ θα απαιτούνταν και νομοθέτημα προτεραιοποίησής του. Είπε ακόμη ότι συνήθως τέτοιες εκτάσεις δίνονται με πολύ χαμηλό ενοίκιο, και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα, ενώ υπάρχουν και άλλες πιθανές λύσεις (γεωθερμία, ΣΗΘΥΑ, υδρογόνο κ.α.).
Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Σιαμπανόπουλου εδώ.