2.179 GW η συνολική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των Α.Π.Ε. στο τέλος του 2017.
Μέχρι το τέλος του 2017, οι νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έφτασαν τα 167 GW και οδήγησαν το σύνολο στα 2.179 GW παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ετήσια αύξηση περίπου 8,3%, ως μέσο όρο των επτά τελευταίων ετών, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Πρόκειται για τα πιο ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού προέρχονται από 15.000 πηγές δεδομένων σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.
«Αυτά τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση συνεχίζει να σημειώνει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στις ταχέως μειούμενες τιμές, τις τεχνολογικές βελτιώσεις και ένα όλο και πιο ευνοϊκό περιβάλλον εφαρμοζόμενων πολιτικών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IRENA Adnan Z. Amin.
«Πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη λύση για χώρες που επιθυμούν απλά να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη τους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για χώρες που θέλουν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να αυξήσουν την πρόσβαση στην ενέργεια, να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια.»
«Παρά τις σαφείς ενδείξεις ανάπτυξης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο πλήρης μετασχηματισμός της ενέργειας πρέπει να συμπεριλάβει τους τομείς τελικής χρήσης θέρμανσης, ψύξης και μεταφορών, όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Amin.
Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών (PV) αυξήθηκαν κατά 32% το 2017, ακολουθούμενες από την αιολική ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά 10%. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντική μείωση του κόστους, καθώς το σταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μειώθηκε κατά 73%, ενώ των αιολικών εγκαταστάσεων κατά περίπου 25%, μεταξύ του 2010 και του 2017. Και οι δύο τεχνολογίες πλέον βρίσκονται εντός του εύρους κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Κίνα συνέχισε να ηγείται των παγκόσμιων εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., εγκαθιστώντας το ήμισυ περίπου της νέας δυναμικότητας το 2017. Το 10% όλων των νέων εγκαταστάσεων προήλθε από την Ινδία, κυρίως σε Φωτοβολταϊκά και αιολικά. Γενικά η Ασία αντιπροσώπευσε το 64% των νέων προσθηκών ισχύος το 2017, από 58% το 2016.
Η Ευρώπη πρόσθεσε 24 GW νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ το 2017, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική με 16 GW.
Πολύ σημαντική είναι η αύξηση το 2017 των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός κύριων ηλεκτρικών δικτύων αφού εκτιμάται ότι 6.6 GW εγκαταστάσεων ΑΠΕ εξυπηρετεί καταναλώσεις εκτός δικτύου. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10% από πέρυσι, ενώ περίπου 146 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χαρακτηριστικά ανά τεχνολογία:
Υδροηλεκτρική ενέργεια: Η ισχύς νέων υδροηλεκτρικών που τέθηκε σε λειτουργία το 2017 ήταν η χαμηλότερη την τελευταία δεκαετία. Η Βραζιλία και η Κίνα μοιράστηκαν τη μερίδα του λέοντος της νέας ισχύος, δηλαδή 12,4 GW ή το 60% όλων των νέων εγκαταστάσεων.
Αιολική ενέργεια: Τα τρία τέταρτα της νέας ισχύος αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκαν σε πέντε χώρες: Κίνα (15 GW). ΗΠΑ (6 GW). Γερμανία (6 GW). Ηνωμένο Βασίλειο (4 GW). και την Ινδία (4 GW). Η Βραζιλία και η Γαλλία εγκατέστησαν επίσης περισσότερο από 1 GW.
Βιοενέργεια: Η Ασία συνέχισε να αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος βιοενέργειας, με αυξήσεις 2,1 GW στην Κίνα, 510 MW στην Ινδία και 430 MW στην Ταϊλάνδη. Η εγκατεστημένη ισχύς της βιοενέργειας αυξήθηκε επίσης στην Ευρώπη (1,0 GW) και στη Νότια Αμερική (0,5 GW), αλλά η αύξηση στη Νότια Αμερική ήταν σχετικά χαμηλή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ηλιακή ενέργεια: Η Ασία συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια ανάπτυξη της ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος, με αύξηση κατά 72 GW. Τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης, με αυξήσεις 53 GW (+ 68%) στην Κίνα, 9,6 GW (+ 100%) στην Ινδία και 7 GW (+ 17%) στην Ιαπωνία. Η Κίνα από μόνη της αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της νέων ηλιακών εγκαταστάσεων του 2017. Άλλες χώρες που εγκατέστησαν περισσότερο από 1 GW ηλιακής ενέργειας το 2017 είναι: ΗΠΑ (8,2 GW). Τουρκία (2,6 GW). Γερμανία (1,7 GW). Αυστραλία (1,2 GW). Νότια Κορέα (1,1 GW). και η Βραζιλία (1 GW).
Γεωθερμική ενέργεια: Η γεωθερμική ισχύς αυξήθηκε κατά 644 MW το 2017, με σημαντικές επεκτάσεις στην Ινδονησία (306 MW) και την Τουρκία (243 MW). Η Τουρκία πέρασε το επίπεδο γεωθερμικής δυναμικότητας 1 GW στο τέλος του έτους και η Ινδονησία πλησιάζει ταχέως τα 2 GW.
Μπορείτε να κατεβάσετε τα Στατιστικά των ΑΠΕ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: IRENA