Ενέργεια: Στην Αθήνα στις 18-19 Ιανουαρίου η Υπουργική Διάσκεψη Κεντρικής & ΝΑ Ευρώπης – Η ατζέντα

Παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και της Γενικής Διευθύντριας της DG Energy, Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου η νέα Υπουργική Διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στη Διασύνδεση στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (Central East South East Connectivity, CESEC).

Η Διασύνδεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αποτελεί μια εκ των τεσσάρων περιφερειακών Ομάδων Υψηλού Επιπέδου της Ε.Ε. (οι άλλες τρεις στην Ιβηρική, στη Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική). Στο περιφερειακό αυτό όργανο λαμβάνουν μέρος 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία), καθώς και οκτώ χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας (Ουκρανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο).

 

Η εν λόγω συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2015 και αποσκοπεί στο να προωθήσει την διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της περιοχής, μέσω της προώθησης ενεργειακών έργων, καθώς και μέσω της επίλυσης διαφόρων ρυθμιστικών εμποδίων. Από το 2017 η συνεργασία επεκτάθηκε και στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Το αντικείμενο της Διάσκεψης

Όπως είχε αναφέρει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Διάσκεψη οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν το σχεδιασμό των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων και την ολοκλήρωση αγορών.

Παράλληλα, θα αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για τις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την αποθήκευση για ένα πιο πράσινο, έξυπνο και αποδοτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, θα οριοθετήσουν τα βασικά βήματα για τη μετουσίωση του οράματος αναφορικά με τις προοπτικές της μελλοντικής συνεργασίας για την ανάπτυξη των υποδομών υδρογόνου και ανανεώσιμων καυσίμων, αλλά και τις προοπτικές παραγωγής ανανεώσιμων αερίων και αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην περιοχή CESEC.

Η Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας αναμένεται επίσης να υιοθετήσει τα Σχέδια Δράσης ηλεκτρικής ενέργειας και αερίων.

Ενίσχυση της συνεργασίας

Με βάση το πρόγραμμα του διημέρου, οι υπουργοί θα κάνουν έναν απολογισμό των πρόσφατων επιτευγμάτων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην CESEC. Επίσης, θα επικεντρωθούν στον σχεδιασμό των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με γνώμονα την ενίσχυση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων χωρών στις διασυνδέσεις και την αποθήκευση, για ένα πιο πράσινο, πιο έξυπνο και πιο αποτελεσματικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η μελλοντική συνεργασία των χωρών στην ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με έμφαση στις προοπτικές για την ανάπτυξη διασυνοριακών πρότζεκτ. Επίσης, στα θέματα των ενοτήτων της Διάσκεψης περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός των μελλοντικών υποδομών για τα αέρια χαμηλό ή μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Όσον αφορά τις προοπτικές της περιοχής CESEC, θα παρουσιαστεί σχετική μελέτη από την Grant Thornton.

 

Στη Διάσκεψη θα σκιαγραφηθούν επίσης τα πρόσφατα επιτεύγματα συνεργασίας στον κλάδο του φυσικού αερίου, ενώ θα αποτυπωθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες. Επιπλέον θα συζητηθεί ο ρόλος του φυσικού αερίου στην επίτευξη των στόχων που θέτει το REPοwerEU για απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών και της εναρμόνισης των προτύπων ποιότητας του αερίου.

(αναδημοσίευση από insider.gr)

j