Επιταχύνει το ΥΠΕΝ για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, μετά και την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ
Η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή ήταν ένα από τα θέματα που “έσκασαν” τις τελευταίες ημέρες του 2023, με το ΥΠΕΝ να έχει πλέον, εδώ και λίγο καιρό, επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες.
Έτσι, σε διάστημα λίγων ημερών, εκδόθηκαν αποφάσεις οριστικής κατακύρωσης με τις οποίες ανατίθενται επί μέρους τμήματα του προγράμματος «Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου».
Συγκεκριμένα:
-το υποέργο 1 «Δημιουργία Οδηγού Προδιαγραφών» ανατέθηκε στην εταιρεία «ECONOISIS ABETE» έναντι ποσού 73.160 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)
-το υποέργο 2 «Δημιουργία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» ανατέθηκε στην εταιρεία ADENS Α.Ε. έναντι ποσού 71.920 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)
-το υποέργο 3 «Μελέτη κοινωνικό - οικονομικού αντικτύπου» ανατέθηκε στην εταιρεία «ΕΕΟ GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ» έναντι ποσού 73.408 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τον καθορισμός της αξιοποίησης του θαλάσσιου χώρου των κρατών μελών της ΕΕ για διαφορετικές χρήσεις, όπως επίσης και στη διαχείριση των χρήσεων και των συγκρούσεων των χρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές.
Αρκετές από τις δραστηριότητες και τις χρήσεις που καλύπτει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχουν άμεσο ενεργειακό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνονται η θαλάσσια χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και υποδομών για την έρευνα, η εκμετάλλευση και η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων, ορυκτών και αδρανών υλικών, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Πέραν αυτών που έχουν ενεργειακό ενδιαφέρον, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αφορά και δραστηριότητες όπως ο προσδιορισμός των περιοχών υδατοκαλλιέργειας και αλιείας, η χάραξη των ‘‘οδών’’ θαλάσσιας μεταφοράς και των κυκλοφοριακών ροών, ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων, η αναφορά και ο εντοπισμός των τόπων προστασίας της φύσης και των ειδών και των προστατευόμενων περιοχών, η οριοθέτηση των περιοχών εξόρυξης πρώτων υλών και διεκπεραίωσης της επιστημονικής έρευνας, η χαρτογράφηση των διαδρομών των υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών και ο προσδιορισμός των ζωνών του τουρισμού και των περιοχών που αποτελούν την υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά.
Η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα [INFR(2021)2226] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σ’ αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.