Κρατική διάσωση 7,5 δισ. ευρώ στη Siemens Energy από την κυβέρνηση Σολτς
Ο πολύπαθος γίγαντας της ενεργειακής μετάβασης Siemens Energy υπέβαλε με επιτυχία αίτηση στη γερμανική κυβέρνηση για χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ, με τη μητρική εταιρεία Siemens να συμμετέχει επίσης.
Τον Αύγουστο, τα προβλήματα στη Siemens Energy άρχισαν να γίνονται εμφανή. Η εταιρεία κατέγραψε σημαντικές απώλειες στον κατασκευαστή ανεμογεννητριών της, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απορροφήσει τις απώλειες. Μερικές εβδομάδες αργότερα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η εταιρεία είχε απευθυνθεί στη γερμανική κυβέρνηση για βοήθεια.
«Είναι γνωστό ότι η Siemens Energy έχει πρόβλημα», εξήγησε την Τρίτη (14 Νοεμβρίου) ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και και Ενέργειας. Η εταιρεία, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως «υγιή», είχε πέσει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εξαγοράς της ισπανικής εταιρείας Gamesa και των ελαττωματικών πτερυγίων των αεροστροβίλων της, πρόσθεσε ο Habeck.
Οι τράπεζες, όμως, διαφώνησαν με την αξιολόγηση της εταιρείας ως «υγιούς» και αρνήθηκαν να δανείσουν τα 15 δισ. ευρώ που ζητούσε να λάβει.
Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το Βερολίνο τελικά θα υποστηρίξει με κρατικά χρήματα τα δάνεια αυτά. Τα δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ καλύπτονται από κρατική εγγύηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ μια κοινοπραξία τραπεζών καλύπτει τις υπόλοιπες εγγυήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Η μητρική εταιρεία Siemens, η οποία κατέχει το 25% των μετοχών, παρέχει βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά είναι η πρώτη που θα υποστεί ζημία αναλαμβάνοντας το «τμήμα πρωτεύουσας ζημίας».
Άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξασφαλιστούν από «άλλους ενδιαφερόμενους», λέει η κυβέρνηση. Αυτές θα μπορούσαν να είναι άλλες χώρες της ΕΕ όπου η Siemens Energy απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων, όπως η Ισπανία ή η Δανία.
Ενώ η εταιρεία εξαρτάται από την κρατική στήριξη, θα της απαγορευτεί η διανομή μερισμάτων και μπόνους στην ανώτατη διοίκηση.
Βασικός παίκτης της πράσινης μετάβασης
Η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της περιέγραψε την εταιρεία ως «μία από τις κορυφαίες εταιρείες ενεργειακής τεχνολογίας στον κόσμο», η οποία είναι «εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για την παροχή ενεργειακών συστημάτων».
Παρόλο που τα ελαττωματικά πτερύγια των αεριοστροβίλων έριξαν την εταιρεία σε χαμηλά επίπεδα, η εταιρεία παραμένει βασικός παίκτης για τη διασφάλιση της θέσης της Ευρώπης στις παγκόσμιες αγορές ανεμογεννητριών. «Μόνο η Siemens Energy έχει παραγγελίες συνολικού ύψους περίπου 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στα σκαριά», δήλωσε η κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι η εταιρεία εγκαινίασε πολύ δημόσια ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο για ηλεκτρολύτες στο κεντρικό Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να βοήθησε. Είναι «σημαντικός εργοδότης σε βιομηχανίες με μέλλον, με περίπου 26.000 εργαζόμενους στη Γερμανία», πρόσθεσε η κυβέρνηση.
Η Siemens Energy τυχαίνει να βρίσκεται σε θέση τεχνολογικής ηγεσίας και σε έναν ακόμη κρίσιμο τομέα: είναι μεταξύ των λίγων παγκόσμιων παικτών που είναι σε θέση να παράγουν φιλικούς προς το κλίμα διακόπτες, γνωστούς ως διακόπτες «υψηλής τάσης», οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί για την απεξάρτηση από τον άνθρακα των υποδομών του ευρωπαϊκού δικτύου.