Πλήρης ανατροπή: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν σχεδιάζουν να εξάγουν... πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη - Ο ρόλος του υδρογόνου
Το βλέμμα στην Ευρώπη για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -κυρίως πράσινης- στρέφουν το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας των τριών χωρών συζητήθηκαν οι προοπτικές εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν.
Το βλέμμα στην Ευρώπη για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -κυρίως πράσινης- στρέφουν το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας των τριών χωρών συζητήθηκαν οι προοπτικές εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν.
«Στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν στο Μπακού επετεύχθη αντίστοιχη συμφωνία, η οποία επικεντρώθηκε στη συζήτηση των προοπτικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τη συνάντηση, οι επικεφαλής των υπουργείων υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σημείωσαν τις δυνατότητες των χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν στο έργο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνεται από εναλλακτικές πηγές στην Ευρώπη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας του Καζακστάν.
Ομάδα εργασίας
Και προστίθεται ότι τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη όρων αναφοράς για συνεργασία στην ανταλλαγή ενέργειας με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.
«Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν την προοπτική δημιουργίας μιας κοινής επιχείρησης για την υλοποίηση του έργου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov και τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για την οικονομία και την ενέργεια από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν ήταν σημαντική από την άποψη της διαφοροποίησης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προώθηση των εταιρικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διερεύνηση ευκαιριών για τη διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν Mikayil Jabbarov.
Συντονισμός
Οι αξιωματούχοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Αζερμπαϊτζάν να συντονίσει τις προσπάθειες και να εκσυγχρονίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής. Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη δυνητική βιώσιμη σύνδεση ενεργειακών συστημάτων, καθώς και προσπάθειες σύμφωνα με τα αμοιβαία συμφέροντα των μερών για προμήθεια και ανταλλαγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αγορών τρίτων χωρών.
Οι υπουργοί σημείωσαν τις δυνατότητες των χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ετοιμότητά τους να ενταχθούν στο έργο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από εναλλακτικές πηγές.
Πράσινη ενέργεια
Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη του έργου μεταφοράς πράσινης ενέργειας θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των οικονομιών και των ενεργειακών συστημάτων των συμμετεχουσών χωρών, και παράλληλα θα δώσει νέα ώθηση στις εθνικές ενεργειακές βιομηχανίες.
Η επόμενη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν
Το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με τη Γεωργία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, εργάζονται για τη δημιουργία της Trans-Caspian International Transport Route, μέσω της οποίας σχεδιάζεται να εξάγει τέσσερα GW ηλεκτρικής ενέργειας. Περισσότερα από ένα GW πράσινης ενέργειας θα τροφοδοτούνται μέσω του διαδρόμου Zangezur.
Γενικά, η πρόσβαση του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν σε αυτούς τους διαδρόμους θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειάς τους, θα ενισχύσει τη συνεργασία στην παραγωγή και προμήθεια πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα αναπτύξει πράσινα έργα εντός του Μεσαίου Διαδρόμου.