ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας: Έξι φρένα στην ανάπτυξη τους που κρατάνε τη χώρα εξαρτημένη κατά 80% από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα - Η παρέμβαση του Γιώργου Περιστέρη
Έξι εμπόδια στην ανάπτυξη και την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των έργων αποθήκευσης ενέργειας όπως τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησιοταμιευτικά απαρίθμησε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο κ. Γιώργος Περιστέρης με παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία, της περιφερειακές και δημοτικές αρχές για τις καθυστερήσεις στις ΑΠΕ με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη κατά 80% από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Η τοποθέτηση του κ. Περιστέρη περιελάμβανε έξι ερωτήματα που εντοπίζουν τα αίτια:
1. «Πόσο πραγματικά ειρωνικό είναι μια χώρα σαν τη δική μας με ηλιοφάνεια πάνω από 330 ημέρες τον χρόνο, με πλούσιο αιολικό δυναμικό σε βουνά και θάλασσες και με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοεί την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, να αντιμάχεται με κάθε τρόπο την 100% καθαρή, εγχώρια και δωρεάν ενέργεια που η φύση της παρέχει και να παραμένει δέσμια εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων;»
Ήταν το πρώτο ερώτημα του, με το οποίο αφήνει αιχμές για την αντιφατική ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας.
2. «Πόσο εξωφρενικό είναι εν έτει 2023, με πλήρως ανεπτυγμένες τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και με μεθόδους όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία, οι διαχειριστές των δικτύων να ανησυχούν καθημερινά για την ευστάθεια του δικτύου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργειας όταν χρειάζεται;».
Το δεύτερο ερωτημά του θίγει τις καθυστερήσεις στη δρομολόγηση των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας με αποτέλεσμα να απειλείται η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού.
3. «Πόσο υποκριτικό είναι να δίνονται μάχες χαρακωμάτων με δολιοφθορές ανεμολογικών ιστών, με πρωτοβουλίες που επιζητούν την καθολική απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές, ακόμα και με τη δαιμονοποίηση επενδυτών και έργων και την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας;»
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Περιστέρης καυτηριάζει επιθετικές ενέργειες ομάδων σε βάρος των αιολικών πάρκων, οι οποίες δεν δικαιολογούνται.
4. «Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες – που στην τελική όταν επιτελέσουν το σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση - ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Η αιχμή αφορά, όπως είπε και στη διάρκεια της ομιλίας του «δήθεν περιβαλλοντολόγους οι οποίοι αντιδρούν για τα αιολικά αλλά δεν μιλούν για τα αυθαίρετα».
5. «Πόσοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι όλα τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται;»
Το πέμπτο ερώτημα του στοχεύει στην απουσία ενημέρωσης για τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου αναπτύσσονται τέτοια έργα.
6. «Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα – πέραν του γεγονότος ότι είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας – είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πως οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι - εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα - θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους;»
Και το έκτο ερώτημα αποσκοπεί στο κενό ενημέρωσης για τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποτροπή μεγαλύτερης οικονομικής επιβάρυνσης των λογαριασμών ρεύματος κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.