Ανταπόκριση από το Africa Climate Week στο Ναιρόμπι (1): Η εποχή του πράσινου χρυσού
Η εποχή του πράσινου χρυσού
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η διάσκεψη «Africa Climate Week» και στα πλαίσια της σήμερα αρχίζει και το Africa Carbon Forum . Όπως λέει και το διαφημιστικό των διοργανωτών «Κλιματική δράση για βιώσιμη ανάπτυξη, Οδηγώντας την αλλαγή στην Αφρική».
Μια αλλαγή που την έχει τόσο πολύ ανάγκη η Αφρική. Μια ήπειρος με τεράστιο πλούτο φυσικών πόρων, τους οποίους όμως δεν έχει εκμεταλλευτεί προς όφελος της. Μια πλούσια χώρα με φτωχούς κατοίκους. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπου διεξάγονται οι δύο εκδηλώσεις, ήταν αποκαλυπτική.
Μια ήπειρος στην οποία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας, (κάποιοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 3 δισεκατομμύρια), που ακόμη σήμερα, δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες ενέργειας.
Σε ένα πλανήτη όπου ο ανεπτυγμένος κόσμος φαντασιώνεται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του στον κόσμο της ψηφιοποίησης των πάντων, στην Κένυα υπάρχουν προγράμματα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν φτωχές οικογένειες σε χωριά, που φυσικά δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, να βελτιώσουν τις συνθήκες μαγειρέματος, γιατί τώρα με τη χρήση ανοιχτών εστιών, ο καπνός προκαλεί χρόνιες παθήσεις και πρόωρους θανάτους που για την Κένυα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως.
Αυτή είναι η πραγματικότητα μας το 2018. Και αυτή η ήπειρος, με τους κατοίκους της να έχουν τεράστια ανάγκη υπηρεσιών ενέργειας, έχει δυο επιλογές: χρήση παραδοσιακών πηγών ενέργειας που ρυπαίνουν το άμεσο περιβάλλον και επιτείνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και η θεωρητική επιλογή τίθεται επειδή η Αφρική είναι πλούσια και στις δυο κατηγορίες πηγών ενέργειας.
Προφανώς και δεν τίθεται πραγματικό ερώτημα επιλογής το 2018, για μια σειρά από πολύ σημαντικούς λόγους. Κατ αρχάς να θυμίσουμε ότι η Αφρική, όπως και τα νησιά κρατίδια του Ειρηνικού, είναι από τις πρώτες περιοχές στον πλανήτη για τους οποίους η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικός κίνδυνος, αλλά νιώθουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και φυσικά δεν θα ήθελαν να χειροτερέψουν τα πράγματα.
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι πιθανότητες να ξεφύγει εκτός ελέγχου είναι πλέον ορατές. Επομένως η προσθήκη ενός, δύο ή τριών δισεκατομμυρίων νέων χρηστών βρώμικης ενέργειας θα έγερνε τη ζυγαριά υπέρ της ανεξέλεγκτης καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.
Αυτό, όσο περίεργο και αν ακούγεται, συνιστά καλά νέα για την Αφρική. Γιατί απλά συμφέρει ΌΛΟΥΣ μας η Αφρική να αναπτύξει τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διαθέτει άφθονες, μια και θα πληρώσουμε όλοι την αντίθετη επιλογή.
Επομένως η Αφρική μέσα στην ατυχία της είναι τυχερή, μια και ξαφνικά έχει πολλούς φίλους που για το καλό της, αλλά και για το καλό τους, συντρέχουν να την βοηθήσουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η επιλογή της Κίνας να κατασκευάσει νέο σταθμό άνθρακα, τον πρώτο της Κένυα, δίπλα σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και με εισαγόμενο άνθρακα, έχει γίνει δεκτή με πολλά αρνητικά σχόλια. Οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας της Κένυα που συζήτησα χθες έδειχναν την σαφή αντίθεση τους. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της κακής αυτής απόφασης.
Στις δυο διασκέψεις που διεξάγονται παράλληλα εδώ στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι, το κλίμα είναι ενθουσιώδες και η αποφασιστικότητα διάχυτη.
Είναι ελπίδα όλων ότι θα προκύψουν κατευθύνσεις για επιτάχυνση της κλιματικής δράσης που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας και ιδιαίτερα η Αφρική. Ότι το σλόγκαν της διάσκεψης θα γίνει ουσιαστικό και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αλλαγή στην Αφρική.
Και μια αλλαγή, μια νέα εποχή για τη μεγάλη ήπειρο, η οποία έχει μοναδική αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δε μπορεί παρά να είναι μια εποχή όπου ο «πράσινος χρυσός» θα έχει την τιμητική του.
Ναϊρόμπι 10/04/18