Νέους διακόπτες βάζει στο δίκτυο ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να κόβει αυτόματα σταθμούς ΑΠΕ σε περίπτωση ανάγκης – Ποιά έργα "κινδυνεύουν" από έκτακτες περικοπές

17 05 2023 | 07:38Energypress

Επεκτείνει συνεχώς ο ΔΕΔΔΗΕ το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής στο οποίο μπορεί να περικόπτει εκτάκτως την παραγωγή από απόσταση και σε λίγα λεπτά, για τις περιπτώσεις όπου η υψηλή συμμετοχή των «πράσινων» μονάδων στο σύστημα συνδυάζεται με χαμηλή ζήτηση. Ένας συνδυασμός που εγκυμονεί κίνδυνο για την ευστάθεια του συστήματος, όπως συνέβη το διήμερο 25-26 Μαρτίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό το Πάσχα, λόγω ευνοϊκού καιρού. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Διαχειριστής προχωρά μεταξύ άλλων στη συνεχή εγκατάσταση διακοπτικών στοιχείων στο δίκτυο. Ως συνέπεια, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μέσα σε ένα περίπου έτος από σήμερα θα μπορεί να περικόπτει άμεσα ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,5-3 Γιγαβάτ.

Όπως έχει γράψει το energypress, αυτή τη στιγμή ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα να περικόπτει την παραγωγή ενός portfolio 700-900 Μεγαβάτ – είτε από απόσταση είτε με τοπικούς χειρισμούς συνεργείων του, για τους οποίους χρειάζεται ένα διάστημα περίπου μισής ώρας. Αν ωστόσο κριθεί πως είναι πιθανό σε μερικά 24ωρα να ανακύψουν προβλήματα ευστάθειας, ο Διαχειριστής μπορεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή στο δίκτυο διανομής, αν ειδοποιηθεί σχετικά μία ημέρα νωρίτερα, ώστε να προετοιμάσει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ποιοί σταθμοί ΑΠΕ "κινδυνεύουν"

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να αυξήσει σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μπορεί να παρέμβει από απόσταση – όπως εξάλλου, προβλέπεται και στο σχετικό MoU που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο Διαχειριστές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιστρατευθεί και η μαζική εγκατάσταση διακοπτικών στοιχείων, δίνοντας προτεραιότητα στις αποκλειστικές γραμμές ΑΠΕ, αλλά και τις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένοι πολλοί «πράσινοι» σταθμοί. 

Με αυτό τον τρόπο, στόχος είναι να επεκταθεί η δυνατότητα τηλε-ελέγχου σε πρώτη φάση στις μεγαλύτερες μονάδες ΑΠΕ κατά κύριο λόγο στο δίκτυο διανομής, αλλά και όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Έτσι, το ορόσημο αύξησης σε ένα έτος στα 2,5-3 Γιγαβάτ του χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να παρεμβαίνει από απόσταση, αφορά κυρίως το σύνολο των μονάδων στη μέση τάση. 

Οριζόντιες αναλογικές περικοπές

Υπενθυμίζεται ότι ήδη «είναι εδώ» τα προβλήματα ευστάθειας λόγω ενισχυμένης διείσδυσης ΑΠΕ και μειωμένης κατανάλωσης, σε περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου, τα οποία αναμένεται να «πυκνώσουν» τα επόμενα χρόνια. Στο σύστημα μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει το ίδιο «αντίδοτο» με τη εφαρμογή οριζόντιων και αναλογικών περικοπών ΑΠΕ, με βάση την ισχύ παραγωγής εκείνη τη στιγμή κάθε σταθμού. Ανάλογη φόρμουλα αναμένεται να περιγράφει η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΑΕΥ, βάσει της οποίας θα θεσμοθετηθεί το μεταβατικό σε πρώτη φάση πλαίσιο για τις έκτακτες περικοπές. Η εισήγηση αναμένεται να αποσταλεί στην Αρχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

 

 

σ