Χωρίς αλλαγές σε σχέση με τις εισηγήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, "βγαίνει" η Υπουργική για τους περιορισμούς έγχυσης μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης

Έτοιμη είναι η Απόφαση του υπουργού ΠΕΝ που θα ενεργοποιήσει τους περιορισμούς έγχυσης στο δίκτυο, οι οποίοι θα επιβληθούν σε νέους σταθμούς ΑΠΕ καθώς και μονάδες αποθήκευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εν λόγω ΥΑ πρόκειται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς συγκαταλέγεται στις ενεργειακές εκκρεμότητες που θέλει το υπουργείο να διευθετήσει πριν από τις εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική αφορά τους στατικούς περιορισμούς έγχυσης, καθώς για τους δυναμικούς και τους τοπικούς περιορισμούς θα υπάρξει εξειδίκευση σε επόμενη φάση. Για τους στατικούς «κόφτες» προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση των σχετικών εισηγήσεων των δύο Διαχειριστών, σχετικά με την εξειδίκευση και ποσοτικοποίησή τους, καθώς και τη μεθοδολογία εφαρμογής και παρακολούθησης του σχετικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Απόφαση του υπουργού ΠΕΝ δεν διαφοροποιείται από τις «φόρμουλες» που πρότειναν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. 

Όπως είναι γνωστό, η επιβολή περιορισμών έγχυσης προκρίθηκε για τη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου» στο σύστημα μεταφοράς και δικτύου διανομής, ώστε στην (πεπερασμένη) διαθέσιμη δυναμικότητα να μπορεί να εγκατασταθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το μέτρο θεσπίσθηκε με ρύθμιση στο νομοσχέδιο με το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων «πράσινων» επενδύσεων. 

Πλαφόν το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής 

Με τη νομοθετική ρύθμιση, προβλέπεται πως η ενέργεια που θα περικόπτεται δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας ενός σταθμού αναφοράς αντίστοιχης τεχνολογίας. Όπως είναι φυσικό, το όριο αυτό ικανοποιείται από τις εισηγήσεις των Διαχειριστών και, κατά συνέπεια, από την Υπουργική Απόφαση. Μάλιστα, οι δύο Διαχειριστές επισημαίνουν πως, αν στην πορεία αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί, τότε τα νέα όρια θα ισχύσουν και για τα έργα στα οποία επιβλήθηκαν οι αρχικοί περιορισμοί, με τη διατήρηση όμως του πλαφόν του 5% για το «ψαλίδισμα» της ετήσιας παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο καταλαμβάνει όλες τις υπό ανάπτυξη μονάδες ΑΠΕ με οριστική προσφορά σύνδεσης, καθώς και τα «πράσινα» πρότζεκτ για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, «κόφτης» θα ισχύει για όλες τις μπαταρίες, είτε συνδυάζονται είτε όχι με σύστημα ΑΠΕ.

Αντίθετα, εκτός περιορισμών τίθενται οι σταθμοί που έχουν κλειδώσει «ταρίφες» έως και τον πρόσφατο διαγωνισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες με «ταρίφες» εκτός διαγωνισμών, που μέχρι τη δημοσίευση του νομοσχεδίου σε ΦΕΚ (4 Ιουλίου 2022) είτε είχαν συνάψει σύμβαση σύνδεσης είτε είχαν υποβάλει πλήρες αίτημα για σύμβαση σύνδεσης. 

Οι «κόφτες» στο ΕΣΜΗΕ

 

Στην περίπτωση του συστήματος μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ είχε προτείνει πως, σε όσα φωτοβολταϊκά υπόκεινται στο μέτρο, να επιβληθεί περιορισμός στο 72% μέγιστης ισχύος παραγωγής. Ο περιορισμός αυτός θα είναι μόνιμος, δηλαδή θα ισχύει για όλες τις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην περίπτωση των αιολικών, προβλέπονται εξαιρέσεις έργων που θα εγκατασταθούν (ή είναι εγκατεστημένα σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Για τα υπόλοιπα, ο Διαχειριστής εισηγείτο οι περικοπές να εφαρμοστούν στο «παράθυρο» 09:00-17:00, αφού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι αυξημένη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Ανάλογοι «κόφτες» θα ισχύσουν για τις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης. Εξαίρεση αποτελούν τα έργα που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και τα συστήματα ΑΠΕ με μπαταρίες behind the meter (είτε απορροφούν είτε όχι ενέργεια από το σύστημα), ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε νεότερη εισήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η αγορά έδειξε να είναι αρνητική στους οριζόντιους και σταθερούς «κόφτες». Οι τοποθετήσεις συλλογικών φορέων των ΑΠΕ και εταιρειών κινήθηκαν από την συλλήβδην απόρριψη των στατικών περιορισμών, μέχρι την εισαγωγή παραμέτρων που θα τους προσδώσουν μεγαλύτερη ευελιξία.

 

 

Σ