Πορτογαλία: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία της Λισαβόνας

04 05 2023 | 08:24Newsroom LIFO

Περίπου 650.000 αποτσίγαρα συνέλεξαν ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και στη συνέχεια τα στοίβαξαν σε πλατεία της Λισαβόνας στην Πορτογαλία σε μια συμβολική προσπάθεια ώστε να κινητοποιηθεί ο κόσμος για τη ρύπανση που προκαλείται από τις γόπες.

«Ζητήσαμε απ’ όλον τον κόσμο στην Πορτογαλία να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο, για να τραβήξουμε την προσοχή στη ρύπανση από τα πλαστικά. Υπάρχουν πλαστικά κρυμμένα στις γόπες των τσιγάρων και πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν», εξήγησε ο Αντρέας Νόε, ένας Γερμανός 34 ετών, που είχε αυτήν την πρωτοβουλία.

«Μία μικρή γόπα τσιγάρου είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να ξεκινήσει τη δράση του, όχι μόνο για τα αποτσίγαρα και τα σκουπίδια αλλά και για τη θαλάσσια ρύπανση και, σε τελική ανάλυση, για την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Νόε εγκαταστάθηκε στην Πορτογαλία πριν από έξι χρόνια και στη συνέχεια εγκατέλειψε την καριέρα του ως μοριακός βιολόγος για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζεις να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια κατάφερε να μαζέψει περίπου ένα εκατομμύριο γόπες μέσα σε δύο μήνες.

«Θέλουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτό το πρόβλημα, προτρέποντας τους ανθρώπους να πετούν τα αποτσίγαρα στον κάδο απορριμμάτων ή σε σταχτοδοχεία τσέπης, όπου νομίζουν, εκτός από το έδαφος» είπε ο Νταβίντ Φιγκουέιρα, ένας από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

 

 

 

 

 

 

 

 

cover photo:Φωτ.: Unsplash / Αρχείου

σ