Ο δήμος Αθηναίων θα κομποστοποιεί καθημερινά 5 τόνους βιοαποβλήτων από λαϊκές αγορές.
Καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις είναι τα αποτελέσματα της αποκομιδής βιοαποβλήτων που εντατικοποιεί ο δήμος Αθηναίων κατά τον καθαρισμό των λαϊκών αγορών της Αθήνας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 20 μεγαλύτερες λαϊκές αγορές της Αθήνας ενώ μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, η διαδικασία κομποστοποίησης θα επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις λαϊκές αγορές με αποκομιδή τουλάχιστον πέντε τόνων βιοαποβλήτων ημερησίως.
«Η μάχη για την καθαριότητα στην πόλη είναι καθημερινή και σκληρή. Με επιτυχίες και αστοχίες. Αναπροσαρμόζουμε συνεχώς την τακτική μας, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, που δυστυχώς επιβαρύνονται και από την αδιαφορία πολλών συμπολιτών μας. Προσπαθούμε παράλληλα να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές λύσεις που εξοικονομούν πόρους, προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την εικόνα της πόλης μας. Η κομποστοποίηση προϊόντων των λαϊκών αγορών -που αλλιώς θα πήγαιναν στη χωματερή- είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
Ο δήμος Αθηναίων, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων, έθεσε σε πλήρη εφαρμογή τη σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία κομποστοποίησης απορριμμάτων, σύμφωνα και με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προωθεί τον διαχωρισμό στην πηγή και την εναρμόνιση με την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ.
«Η διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων προγραμματίζει να ξεκινήσει και την αποκομιδή οργανικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση από τους μεγαλύτερους παραγωγούς. Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται μόλις παραληφθούν οι καφέ κάδοι και θα αφορά, σε πρώτη φάση, όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, τις αλυσίδες super market, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη λαχαναγορά και τα μεγάλα οπωροπωλεία» τόνισε ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Γιώργος Μπρούλιας, σημειώνοντας ότι «η εκτιμώμενη ποσότητα ημερησίως βάσει της έρευνας, θα είναι τουλάχιστον τριάντα τόνοι (30) οργανικών υπολειμμάτων, ενώ όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή στις κατηγορίες παραγωγής οργανικών υπολειμμάτων, η εκτιμώμενη ποσότητα μαζί με τις λαϊκές θα ανέλθει στους εξήντα τόνους (60) ημερησίως».
18 Δεκεμβρίου 2018
Πηγή: greenagenda