Αφρική: «Κόβεται» σταδιακά στα δύο – Ίσως δημιουργηθεί νέος ωκεανός

Ο πλανήτης βιώνει συνεχείς γεωλογικές εξελίξεις και έτσι δεν αποκλείεται η Αφρική να «κοπεί» στα δύο και να σχηματιστεί ένας νέος ωκεανός.

Η Αφρική «σχίζεται» αργά, αλλά σταθερά στα δύο. Όπως όλα τα γεωλογικά φαινόμενα, πρόκειται για μια εξαιρετικά μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια, αλλά τελικά θα αποκόψει ένα μέρος της Ανατολικής Αφρικής από την υπόλοιπη ήπειρο, με πιθανό αποτέλεσμα να προκύψει ένας νέος ωκεανός ανάμεσα σε αυτές τις δύο χερσαίες μάζες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «IFL Science», η κολοσσιαία διάσπαση συνδέεται με το Σύστημα Ρηγμάτων Ανατολικής Αφρικής (EARS), ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο που εκτείνεται για χιλιάδες χιλιόμετρα και περνά μέσα από διάφορες χώρες της Αφρικής, όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ουγκάντα, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Ζάμπια, η Τανζανία, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.

Αυτό το σύστημα ρηγμάτων σημαίνει ότι η αφρικανική πλάκα χωρίζεται σε δύο τμήματα, στη μικρότερη πλάκα της Σομαλίας και στη μεγαλύτερη πλάκα της Νουβίας, οι οποίες απομακρύνονται η μια από την άλλη με έναν εξαιρετικά αργό ρυθμό χιλιοστών ανά έτος, σύμφωνα με μελέτη στο «Earth And Planetary Science Letters» που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2004.

Η ρωγμή στην Κένυα που σήμανε «καμπανάκι» για την Αφρική

Πάντως, το 2018, η είδηση μιας ρωγμής που εμφανίστηκε στην Κένυα, έγινε viral με πολλούς να ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν η απόδειξη πως η Αφρική «έσπασε» στα δύο και, μάλιστα, μπροστά στα μάτια μας. Αν και αυτό το εκπληκτικό γεγονός σχετιζόταν με το EARS, είναι λίγο παραπλανητικό να παρουσιάζεται ως ζωντανή απόδειξη της μεγάλης διάσπασης της Αφρικής.

Βέβαια, όπως ανέφερε τότε το «IFL Science», πρόκειται πιθανότατα για μια εξαιρετικά εντοπισμένη έκφραση της τακτικής ρηξιγενούς δραστηριότητας της κοιλάδας. Το EARS βρίσκεται σε αυτή τη φάση εδώ και περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, επομένως η ρωγμή στην Κένυα ήταν ένα έμμεσο σημάδι για τι συμβαίνει στην αφρικανική ήπειρο.

Ο πιθανός σχηματισμός νέου ωκεανού

Εντούτοις, στα επόμενα 5 έως 10 εκατομμύρια χρόνια, οι αλλαγές στο EARS θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν κόσμο με διαφορετικά δεδομένα. Περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας νέος ωκεανός μεταξύ της πλάκας της Σομαλίας και της πλάκας της Νουβίας. Η μεγάλη ήπειρος, έτσι, θα χάσει τον ανατολική της πλευρά, καθώς μια απέραντη θάλασσα θα αποκόψει την Ανατολική Αφρική. Όσο παράξενο κσι αν φαίνεται αυτό, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η επιφάνεια της Γης βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση ροής, η οποία είναι τόσο αργή που η ανθρώπινη εμπειρία δεν μπορεί να την εξηγήσει.

γ

Χάρτης με την αφρικανική τεκτονική πλάκα | Πηγή: Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ (USGS)

Ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε, έχει δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα. Η ξηρά και η θάλασσα που βλέπουμε στην Ευρασία, στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ανταρκτική και στην Ωκεανία είναι αποτέλεσμα τεράστιων τεκτονικών πλακών που συναρμολογούνται σαν… παζλ. Παρ' όλα αυτά, αυτά τα κομμάτια του παζλ μετακινούνται εξαιρετικά αργά κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

f