COP24: Λευκός καπνός;

Αργά το βράδυ του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου, μετά τις 9μμ και αφού είχε αναβληθεί αρκετές φορές και οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει από το Κατοβίτσε, ανακοινώθηκε η έγκριση της συμφωνίας στο Κατοβίτσε.

 

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν σε ένα σύνολο κανόνων για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της συμφωνίας για το κλίμα 2015 του Παρισιού, καλύπτοντας ουσιαστικά τα ελάχιστα απαιτούμενα για να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία του Παρισιού.

 

Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα παρακολουθήσουν τις εκπομπές τους και θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους σχετικά με την πρόοδό τους τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, αλλά…...

 

Αλλά δεν τις δεσμεύει στις πιο φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών που είναι απαραίτητες για να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.

Αυτό που θα συνέβαινε αν η έκθεση του 1,5ο Κελσίου είχε γίνει αποδεκτή από όλους. Δεν έγινε γιατί συμμορία των 4 ήταν πολύ ισχυρή.

 

Και όλα αυτά με δεδομένο ότι και το 208 θα έχουμε αύξης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 3% περίπου.

 

Από την άλλη με δεδομένη την στάση Τραμπ και του νέου του συμμάχου του Προέδρου της Βραζιλίας και την αναγκαστική αποχώρηση από τη σκηνή του Μακρόν, την αποκαθήλωση της Μερκελ και της Μέι, η απουσία ηγεσίας βγάζει μάτια και χωρίς πολιτική ηγεσία δεν έχεις σημαντικά αποτελέσματα.

 

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, η διάσκεψη στην καρδιά της χώρας του άνθρακα της Πολωνίας,  θα μπορούσε να κατέληγε και χειρότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι παρατηρητές ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι σχετικά με την έκβαση των κλιματικών συνομιλιών στοπ Κατοβίτσε. «Ιδιαίτερα δεδομένου του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου, αυτό είναι ένα αρκετά καθαρό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Elliot Diringer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Center for Climate and Energy Solutions. «Παρέχει αυτό που απαιτείται για να πάρει μπρος η συμφωνία του Παρισιού.»

 

Ο πρόεδρος της συνάντησης, ιδιαίτερα ικανός,  Michal Kurtyka, είπε στην τελική ομιλία του στους αντιπροσώπους που είχαν μείνει, ότι ήταν δύσκολο να συμφωνήσουν σχεδόν 200 χώρες σε συγκεκριμένους κανόνες. «Ακόμα κι ένα βήμα μπροστά θα ήταν επίτευγμα, κι εσείς κάνατε χίλια λίγα βήματα προς τα εμπρός», Κατέληξε.

 

Ένα από τα πιο θεμελιώδη κεφάλαια του αποκαλούμενου βιβλίου κανόνων Παρισιού, που συζητήθηκε εκτενώς κατά τις συνομιλίες, ήταν αυτό που αφορούσε την διαφάνεια, δηλαδή τις πληροφορίες που οι κυβερνήσεις πρέπει να αποκαλύπτουν η μία στην άλλη σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και δυστυχώς δεν έκλεισε με συνολική συμφωνία σε όλα τα θέματα.

 

Οι τελικοί συμφωνηθέντες κανόνες καθόρισαν ένα χρονοδιάγραμμα για την επικαιροποίηση και αλληλοενημέρωση των χωρών, και περιλαμβάνουν τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν, όπως πηγές εκπομπών και επεξηγήσεις των εσωτερικών αναλύσεων τους.

 

Για μερικούς, όπως η Sue Biniaz, πρώην κορυφαία δικηγόρος για το κλίμα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και μια από τους διαπραγματευτές που εργάστηκαν στην συμφωνία του Παρισιού, είναι  αρκετά σημαντικό έστω και αυτό ¨είναι πολύ πιο εκτεταμένη η συμφωνία, από ό, τι θα φανταζόταν κανείς πριν από λίγες εβδομάδες."

 

Ωστόσο, οι συνομιλίες άφησαν επίσης ανεπίλυτα πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το κατά πόσον οι χώρες θα δεσμευτούν για την ταχύτερη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας και πόσες πλουσιότερες χώρες θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να πληρώσουν για αυτή τη μετάβαση.

 

Η εκτελεστική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Patricia Espinosa, διαβάζοντας μια δήλωση εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μίλησε ξεκάθαρα ​​για την ανάγκη ταχύτερων δράσεων των χωρών για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Από εδώ και πέρα, οι πέντε πρώτες μου προτεραιότητες θα είναι φιλοδοξία, φιλοδοξία, φιλοδοξία, φιλοδοξία, φιλοδοξία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ήδη συγκαλέσει ειδική κλιματική συνάντηση το επόμενο Σεπτέμβριο. (Το Climate Summit τον Σεπτέμβριο του 2019, σανίδα σωτηρίας για το COP24;)

 

 

Πολλά από τα πιο ευάλωτα έθνη στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, έφυγαν από την συνάντηση στην Πολωνία απογοητευμένα.

Στην τελική δήλωσή της μετά τη συμφωνία των κανόνων, η κυβέρνηση της Μαλαισίας σημείωσε ότι η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική έχουν βιομηχανοποιηθεί πολύ περισσότερο από πολλά μέρη της Ασίας και έχουν επωφεληθεί ενώ παράλληλα συμβάλλουν πάρα πολύ στην αλλαγή του κλίματος.

 

Η αντιπροσωπεία της Μαλαισίας ζήτησε περισσότερα χρήματα από χώρες όπως οι ΗΠΑ - η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαίνων - για να βοηθήσουν να πληρώσουν για τις ζημίες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος, λέγοντας: «Το οφείλουμε στους φτωχούς και ευάλωτους που πληρώνουν μερικές φορές με τη ζωή τους στα δικά μας μέρη.»

 

Και για να κλείσω με κάτι περίεργο γιατί σίγουρα δεν είναι αστείο.

Μέσα στην αναμπουμπούλα η Τουρκία τον χαβά της:

Ενώ αναγνωρίζεται ως ανεπτυγμένη οικονομία και έχει κερδίσει θέση στον τραπέζι των G20 και πυκνά συχνά καμαρώνει γι αυτό, εδώ προσπαθεί από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα, λίγο πριν βγει η τελική ανακοίνωση να αναγνωριστεί σαν φτωχή χώρα για να δικαιούται μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής ενίσχυσης. Για να επιβεβαιωθεί ότι ο στόχος πολλών δεν είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2018

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που δεν έσβησε η ελπίδα, παρά τις πολτικές αντιξοότητες

 

 

Tags