Ο ισχυρισμός ότι το Akkuyu θα παρέχει φθηνή ενέργεια δεν είναι επίσης αλήθεια. Στο Akkuyu, η Τουρκία έχει εγγυηθεί ότι θα αγοράσει σε σταθμισμένη μέση τιμή από 12,35 έως 15,33 σεντς ΗΠΑ/kWh για τουλάχιστον 15 χρόνια όταν η μέση τιμή αγοράς ενέργειας της Τουρκίας είναι 4,4 σεντ /kW αυτή τη στιγμή.
Για όσους αναρωτιούνται το γιατί ο Ερντογάν υποστηρίζει την
ανασφαλή, ακριβή και βρώμικη λύση της πυρηνικής ενέργειας
η απάντηση βρίσκεται στη δήλωση του το 2019, σε συνέδριo του AKP, ότι «η πρόθεση της Τουρκίας είναι η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου».
Αν και μετά την εμπειρία της Ινδίας και του Πακιστάν που από πυρηνικούς αντισταστήρες κατασκεύασαν πυρηνικά όλα, η διαδικασία έχει γίνει πιο δύσκολη ο Ερντογάν προφανώς ελπίζει ότι τα τρία προγραμματισμένα πυρηνικά εργοστάσια (Ακούγιου, Σινώπη, Ικόνιο, όλα σε σεισμογενείς στρατιωτικού ενδιαφέροντος περιοχές) θα επιτρέψουν στους τούρκους επιστήμονες να εκπαιδευθούν στη σχετική τεχνογνωσία.
Όπως έγινε μετά τους πολύνεκρους σεισμούς του 1998, ελπίζουμε ότι και τώρα η πολιτική της ειρήνης θα επικρατήσει, η καταστροφική για τη Μεσόγειο πορεία θα σταματήσει και ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου θα μείνει στα χαρτιά για ακόμη μια φορά.
In English
https://beyondnuclearinternational.org/2023/02/12/the-latest-warning/
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου