Και για όποιον δεν κατάλαβε: Μικρά φωτοβολταϊκά τέλος...
Σας έχουμε ενημερώσει εγκαίρως ότι, στην πραγματικότητα, δυνατότητα για αιτήσεις μικρών "επί γηπέδων" φωτοβολταϊκών, που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, δεν πρόκειται να δοθεί στο ορατό μέλλον, καθώς ο όποιος ηλεκτρικός χώρος δημιουργηθεί θα δοθεί για φωτοβολταϊκά στέγης, net metering και ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων.
Στην ουσία, τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται, έστω και έμμεσα, από όσα αναφέρονται στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ που βγήκε σε διαβούλευση. Εκεί καταγράφεται καταρχάς το πρόβλημα: "Οι δυνατότητες απορρόφησης ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ έχουν εξαντληθεί σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σταθμών ΑΠΕ, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συνθηκών κορεσμού. Οι κύριοι παράγοντες που έχουν προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο διανομής είναι η εξάντληση του περιθωρίου της στάθμης βραχυκύκλωσης των Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ καθώς και του θερμικού περιθωρίου των Μ/Σ ΥΤ/ΜΤ".
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα έργα για την επαύξηση της χωρητικότητας του δικτύου: "Ο ΔΕΔΔΗΕ αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) έχει σχεδιάσει και υλοποιεί έργα επαύξησης των Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ ώστε να διευρυνθούν τα περιθώρια σύνδεσης ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής, κατά 725 MW. Στα έργα αυτά προστίθενται τα έργα επαύξησης υφιστάμενων Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ ή κατασκευής νέων που υλοποιούνται εκτός του πλαισίου του RRF και τα οποία θα συνεισφέρουν στη αύξηση των περιθωρίων σύνδεσης νέων ΑΠΕ".
Και τέλος το επίμαχο που φανερώνει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας: "Με βάση εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορούσε να συνδεθεί στο δίκτυο επιπλέον ισχύς της τάξης των 2 GW, εφόσον η ισχύς αυτή διατεθεί σε σταθμούς net metering μικρής ισχύος. Αυστηρή προϋπόθεση αποτελεί η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διάθεσης ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για αυτή την κατηγορία αιτημάτων".