Επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στέγης: Στο πρώτο 10ήμερο Μαρτίου η «πρεμιέρα» κατάθεσης αιτήσεων – Κεφάλαια 350 εκατ. στοχευμένα για 80.000 συστήματα με μπαταρίες
Κλειδώνει το χρονοδιάγραμμα έναρξης του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», στο πλαίσιο του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τοποθετείται στο πρώτο 10ήμερο του μεθεπόμενου μήνα η έναρξη κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, για την επιδότηση ενός φωτοβολταϊκού.
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του Οδηγού, ώστε να γίνει η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, η προδημοσίευση του Οδηγού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Όπως έχει γράψει το energypress, στόχος είναι να εγκατασταθούν περί τα 250.000 φωτοβολταϊκά από τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων (νοικοκυριά, αγρότες, ΜμΕ), με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση των συστημάτων που θα συνοδεύονται με μπαταρίες. Έτσι, για όσους θελήσουν να εγκαταστήσουν μονάδα αποθήκευσης με τη μονάδα ΑΠΕ, η ενίσχυση θα ανέρχεται έως και στο 60%.
Ενδεικτικό της παραπάνω κατεύθυνσης είναι το γεγονός ότι προβλέπεται πως θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις συστημάτων που θα συνδυάζονται με μπαταρίες, ώστε όπως εκτιμάται ο αριθμός τους να φτάσει τις 80.000, από τις 250.000 μικρές μονάδες που θα καλύψει με ενισχύσεις το πρόγραμμα.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 50% των κρατικού κονδυλίου που θα διατεθεί για τη δράση, και το οποίο θα είναι 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για φέτος. Πάντως, ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω στην πορεία, συγκεντρώνοντας κονδύλια και από άλλες πηγές, όπως το REPowerEU.
Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα θα παρασχεθεί ενίσχυση για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Επίσης, είναι «κλειδωμένο» πως οι δικαιούχοι θα προκύψουν με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, χωρίς να υπάρχει καμία σκέψη να επανεξεταστεί το «φίλτρο» αυτό, στο ενδεχόμενο εισαγωγής οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Επίσης, μέχρι την έναρξη υποβολής αιτήσεων θα έχει επίσης απλοποιηθεί η διαδικασία αιτήματος για σύνδεση του φωτοβολταϊκού στον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως έχει γράψει το energypress, στόχος είοναι να καταργηθεί οποιοδήποτε περιττό δικαιολογητικό: «Αν είναι δυνατόν, η διαδικασία να είναι τόσο απλή όπως όταν κάποιος εγκαθιστά ηλιακό θερμοσίφωνα».
Την ίδια στιγμή, αν και ο σχεδιασμός του προγράμματος γίνεται από το ΥΠΕΝ, υπάρχουν σκέψεις να μην το «τρέξει» εκείνο για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Έτσι, παρόλο που είναι βέβαιο πως το υπουργείο Ενέργειας θα αναλάβει την υλοποίηση της δράσης για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, εξετάζεται το ενδεχόμενο το σκέλος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υλοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ή το «τμήμα» για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.