Γερμανία: Η αστυνομία απομακρύνει οικολόγους ακτιβιστές που κατέλαβαν ένα χωριό για την επέκταση ενός ανοιχτού λιγνιτωρυχείου
Η γερμανική αστυνομία άρχισε σήμερα να διαλύει τα οδοφράγματα και να απομακρύνει σέρνοντας ακτιβιστές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία διαμαρτυρόμενοι για την επέκταση ενός ανοιχτού λιγνιτωρυχείου, μια ενέργεια που τονίζει τις εντάσεις που επικρατούν στη Γερμανία για την κλιματική πολιτική της χώρας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες ή κουκούλες, διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες εναντίον της επέκτασης του ορυχείου Γκαρτσβάιλερ, που ανήκει στην ενεργειακή εταιρεία RWE, στο εγκαταλειμμένο χωριό Λούτζερατ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Βίαιες απομακρύνσεις
Σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες, οργάνωσαν καθιστικές διαμαρτυρίες και κατέλαβαν ερειπωμένα κτίρια στο Λούτζερατ, το οποίο θα ισοπεδωθεί ώστε να επεκταθεί το ορυχείο. Ορισμένοι έσκαψαν τρύπες και κρύφτηκαν στο έδαφος ενώ άλλοι κρεμάστηκαν από ξύλινα τρίποδα.
«Το θεωρείτε αυτό ειρηνική απομάκρυνση; Είναι γελοίο αυτό που κάνετε, δεν ντρέπεστε;» είπε ένας διαδηλωτής ενώ αστυνομικοί έσερναν μακριά ακτιβιστές που κάθονταν σε ένα λασπωμένο μονοπάτι.
Οι κινητοποιήσεις τονίζουν τις εντάσεις στη Γερμανία για την κλιματική πολιτική της κυβέρνησης που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, τέθηκε στο περιθώριο κατά την ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη πέρσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποχρεώνοντας το Βερολίνο να στραφεί σε «βρόμικα» καύσιμα.
Ενεργειακή κρίση
Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Πράσινους, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Πολλοί αντιτίθενται στην επέκταση του ορυχείου όμως ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάκερ στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης.
Η αστυνομία προέτρεψε τους διαδηλωτές να αποφύγουν τη βία και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Την Δευτέρα, ένα περιφερειακό δικαστήριο επικύρωσε μια προηγούμενη απόφαση με την οποία διαταζόταν η εκκένωση του χωριού, η γη και τα σπίτια του οποίου ανήκουν πλέον στην RWE. Ορισμένοι ακτιβιστές κατασκεύασαν δεντρόσπιτα στο Λούτζερατ, πιστεύοντας ότι οι αστυνομικοί θα δυσκολεύονταν να τους διώξουν. Παρόμοιες κινητοποιήσεις είχαν γίνει και το 2013 στο δάσος Χάμπακ, καθυστερώντας για χρόνια την εκμετάλλευση ενός ορυχείου της RWE.
Το ορυχείο Γκαρτσβάιλερ παράγει περίπου 25 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)