Το 2nd East Mediterranean Energy Law Forum ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

06 12 2018 | 05:01

Η Palladian Conferences διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το EAST MEDITERRANEAN ENERGY LAW FORUM, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Οι τελευταίες εξελίξεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η σημασία του LNG στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το πλαίσιο για την ασφάλεια των υπεράκτιων επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και το νομικό πλαίσιο της "Καθαρής Ενέργειας" ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Φόρουμ.

Ο δημοσιογράφος και δικηγόρος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης ήταν ο συντονιστής του φόρουμ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, κ. Γιάννης Μπασιας, αναφέρθηκε στη σύγκλιση των τεχνικοοικονομικών - γεωπολιτικών δεικτών. Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση των τεχνολογιών deep και ultra deep drilling, και το νέο μοντέλο πετρελαίου που προστέθηκε στη Μεσόγειο από το 2015.

Η κ. Μαρία Ματζάκου, δικηγόρος, και μέλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων , αναφέρθηκε στο πλαίσιο του κανονισμού για την ασφάλεια διεργασιών ανοιχτής θαλάσσης στην Ελλάδα. Παρουσίασε επίσης τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες της ΕΔΕΥ και τις συμφωνίες συνεργασίας.

Η κα Ντόρινα Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Νομικών Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, ανέφερε τις διαρθρωτικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς της E & P στην Ελλάδα. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα ορόσημα του νομικού καθεστώτος και των συμβάσεων νέας εποχής που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νόμος περί υδρογονανθράκων πρέπει να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες μίσθωσης για να εξασφαλιστεί: Σύγχρονο καθεστώς, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών και νομική ασφάλεια.

Ο κ. Αλέξανδρος Τσιρίγος, της δικηγορικής εταιρείας KLC, παρουσίασε στην παρουσίασή του το «Μέλλον του LNG: ευκαιρίες και προκλήσεις». Περιέγραψε ειδικότερα την περίπτωση του LNG στην Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο και παγκοσμίως. Όπως ανέφερε, «η Ανατολική Μεσόγειος πρόκειται να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο που χρησιμοποιεί το LNGως πολύτιμο εργαλείο, και η γεωπολιτική είναι μια ευκαιρία για τη διπλωματία του φυσικού αερίου και τη συνεργασία των εθνών».

Ο κ. Γρηγόρης Πελεκάνος, Ανώτερος συνεργάτης της Ballas-Pelecanos & Associates L.P.C, παρουσίασε στην παρουσίαση του τις μονάδες Floating Storage Regasification και το Project Finance. Παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την επισκόπηση της χρηματοδότησης του έργου και το κύριο νομικό πεδίο εφαρμογής.

Η κ. Αλεξία Τροκουντή, Διευθύντρια Νομικής Διεύθυνσης της Ενεργειακής Ρύθμισης του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, ανέφερε την πρόταση της Επιτροπής για τους Μηχανισμούς Χωρητικότητας βάσει του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας για Όλους τους Ευρωπαίους. Παρουσίασε την «Καθαρή ενέργεια για όλους» και τη νέα πρόταση για τους μηχανισμούς χωρητικότητας.

Ο κ. Στάθης Κακούνης, δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Μεταξάς & Συνεργάτες, αναφέρθηκε στο νέο καθεστώς ανταγωνιστικών διαδικασιών για δημοπρασίες έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρουσίασε μεταξύ άλλων τη νέα νομοθεσία για την εφαρμογή του πακέτου για την καθαρή ενέργεια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες  προωθούν ένα νέο καινοτόμο περιβάλλον για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας».

 

 

4 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή: Palladian Conferences