Με χρονική προτεραιότητα η ένταξη στο πρόγραμμα για τα 250.000 επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά με net-metering – Στα τέλη Νοεμβρίου ο "οδηγός"

Στην τελική ευθεία μπαίνει το «κλείδωμα» των βασικών παραμέτρων του προγράμματος επιδότησης «μικρών» φωτοβολταϊκών με net-metering για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, με συνέπεια να είναι θέμα λίγων ημερών η οριστικοποίηση της βασικής «αρχιτεκτονικής» του προγράμματος. Έτσι, όπως ανέφερε χθες στο 5th Athens Investment Forum η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Οδηγός θα είναι έτοιμος για προδημοσίευση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και να υποβάλουν τυχόν προτάσεις για τη βελτίωσή του. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Mε τη χρηματοδότηση θα καλυφθεί η εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Για τη σύνδεση των συστημάτων, υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», από την ισχύ 10 Μεγαβάτ που «απελευθερώθηκε» σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για εφαρμογές αυτοπαραγωγής και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη». 

 

Το πλεονέκτημα της χρονικής προτεραιότητας 

Όπως έχει γράψει το energypress, στόχος του ΥΠΕΝ να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει πλέον καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι δικαιούχοι, προκρίνοντας τη «φόρμουλα» της χρονικής προτεραιότητας. 

Η «φόρμουλα» αυτή περιορίζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαιούχοι που τελικά δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, καθώς στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν τελικά να αντεπεξέλθουν στο ποσό που πρέπει να καλύψουν με ίδια κεφάλαια. Αντίθετα, η υπαγωγή των δικαιούχων με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δεν προκρίθηκε, καθώς η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού αποτελεί έτσι κι αλλιώς μία σημαντικού ύψους επένδυση. 

Επομένως, ακόμη κι αν καλύπτεται σημαντικό μέρος του σχετικού κόστους με την επιδότηση, κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταβάλει ένα σημαντικό ποσοστό για την αγορά και εγκατάσταση του συστήματος. 

Οικονομικό κίνητρο για συνδυασμό με μπαταρία 

Αν και τα ακριβή ποσοστά επιδότησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είναι βέβαιο ότι θα δίνεται σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τον συνδυασμό του φωτοβολταϊκού με μπαταρία. Έτσι, τα «απλά» οικιακά φωτοβολταϊκά θα ενισχύονται με το κάτω όριο του ποσοστού χρηματοδότησης, ακόμη και στα επίπεδα του 15%. 

Η επιδότηση για το φωτοβολταϊκό θα αυξάνεται αν αυτό θα εγκατασταθεί με μία μπαταρία. Ειδικό όσον αφορά το κόστος της μπαταρίας, η πρόσθετη ενίσχυση που θα παρέχεται θα είναι αρκετά υψηλή, ώστε να καλύπτει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντίστοιχης δαπάνης. 

Ανάλογη λογική θα ακολουθηθεί στην περίπτωση των συστημάτων που θα εγκαταστήσουν επιχειρήσεις. Μία διαφορά με τα οικιακά συστήματα θα είναι πως στα νοικοκυριά θα ισχύει, όπως είναι φυσικό, μικρότερο πλαφόν για την ισχύ του συστήματος (περί τα 6 kW). 

Τον Δεκέμβριο οι απλοποιήσεις στις αιτήσεις σύνδεσης

Όπως έχει γράψει το energypress, στόχος του υπουργείου είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν εύκολα και γρήγορα αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των συστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει «ενεργοποίησης» του προγράμματος, προβλέπεται να απλοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία υποβολής αιτήσεων σύνδεσης για φωτοβολταϊκά στέγης, ώστε η διαδικασία να διενεργείται με λιγότερα δικαιολογητικά και εντελώς ηλεκτρονικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές απλοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν από τον Διαχειριστή τον Δεκέμβριο. Επομένως, το πιο «φιλικό» πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ θα έτοιμο εγκαίρως για την υποδοχή των αιτήσεων. 

1