Χαιρετισμός Δ. Αυγερινοπούλου στο 2ο Green Transport Conference

24 11 2022 | 13:25

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο 2ο Green Transport Conference που διοργάνωσε η εφημερίδα Πελοπόννησος, η ΦΙΛΜΠΑ και το pelop.gr για την «πράσινη» μετακίνηση, τις καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, τα εναλλακτικά καύσιμα, αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων.

Η κα Αυγερινοπούλου, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την «πράσινη» και «έξυπνη» μετακίνηση, ενώ επισήμανε την ταχεία ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η πράσινη μετάβαση δεν θα μας οδηγήσει σε έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά αντίθετα σε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν καινούργιους κύκλους οικονομίας, νέες καινοτομίες και πράσινες θέσεις εργασίας» και προσέθεσε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και κονδύλια, όπως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου, για να πετύχουμε τη μετάβαση στις «πράσινες» και «έξυπνες» μεταφορές. Ωστόσο, για την επίτευξη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050, όπως υπογράμμισε, απαιτείται εντατικοποίηση των σχετικών δράσεων τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, με αιχμή του δόρατος την περαιτέρω εισδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις μεταφορές. Η Δρ. Αυγερινοπούλου σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως μέσα από τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο και το Ν. 4710/2020 για την ηλεκτροκίνηση και βρίσκεται στην πρωτοπορία της κλιματικής ηγεσίας μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προτεραιότητα που δίνουν τόσο η Επιτροπή Περιβάλλοντος όσο και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής στην έρευνα και την καινοτομία και ειδικότερα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των καθαρότερων εναλλακτικών καυσίμων, με ειδική μνεία στην κυκλική οικονομία άνθρακος.

Στο 2ο Green Transport Conference μετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Στάθης Σταθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΔΕ, κ Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Κώστας Πελετίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλης Αϊβαλής.


1