Σδούκου: Έρχεται τροποποίηση του πλαισίου για net-metering - Στα φωτοβολταϊκά στέγης με μπαταρία η υψηλότερη επιδότηση

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων κορεσμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που εμποδίζει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και η προώθηση της αποθήκευσης αποτελούν τις 3 βασικές ιεραρχήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθές σε συνέδριο της SolarPlaza.

Σε μια σύντομη αναδρομή των όσων έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία χρόνια στον ενεργειακό τομέα και το έργο του Υπουργείου, η κα Σδούκου υπογράμμισε πως, παρά τις εξελίξεις και την ενεργειακή κρίση, έχει διαμορφωθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των ΑΠΕ γεγονός που επιβεβαιώνεται από μια σειρά στοιχεία. Σε αυτό έχει βοηθήσει η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας όπως έχει προχωρήσει μέσα από δύο φάσεις απλοποίησης, ενώ ταυτόχρονα, μεθοδεύονται και νέες πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε η ίδια.

 

Αυτή την στιγμή, όπως είπε η γενική γραμματέας, το Υπουργείο εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά στέγης σε συνδυασμό με μπαταρία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και επιβεβαίωσε και η κα Σδούκου, η μεγαλύτερη επιδότηση, της τάξης του 60%, θα δοθεί στα φωτοβολταϊκά στέγης που συνδυάζουν εφαρμογή αποθήκευσης, δηλαδή μπαταρία και μικρότερη σε εγκαταστάσεις χωρίς μπαταρία.

Ανάλογο πρόγραμμα θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορεί και ο επιχειρηματικός τομέας να ακολουθήσει και επωφεληθεί τέτοιων εφαρμογών για να μειώσει το ενεργειακό του κόστος. Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο επεξεργάζεται μια σειρά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα που θα ωθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στέγης με ή χωρίς μπαταρία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκεται η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά τροποποιήσεις για το net metering και την ιδιοκατανάλωση. Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον επόμενο μήνα.

Πιάνοντας το «νήμα» της συζήτησης του κλάδου, όπου ως βασικό πρόβλημα αναδεικνύεται η χωρητικότητα του δικτύου, η κα Σδούκου αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου με βασικό στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την διείσδυση των ΑΠΕ, δεδομένων των στόχων που υπάρχουν «οδεύοντας» προς το 2030.

Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του Υπουργείου για την αποθήκευση, ενώ την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας, το ΥΠΕΝ πραγματοποιεί μια σειρά ασκήσεις και προσομοιώσεις προκειμένου να προσδιορίσει σε υψηλότερα επίπεδα τον στόχο για μονάδες αποθήκευσης με ορίζοντα το 2030.

1