Γερμανία: Πόσο κοστίζει η κλιματική αλλαγή – Τι αναφέρει μελέτη

09 11 2022 | 08:31new money newsroom

Οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ορατές (και) στη Γερμανία

Στους 1.600 ανήλθαν οι νεκροί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πλημμυρών στο Πακιστάν. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. «Ας σταματήσουμε το στρουθοκαμηλισμό μέχρι την καταστροφή του πλανήτη μας», δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και συμπλήρωσε πως «σήμερα είναι το Πακιστάν, αύριο θα μπορούσε να είναι η χώρα σου».

Στη φετινή Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, COP 27, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, το θέμα ήταν και πάλι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι σχετικά ήπιες. Ωστόσο, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής μεταξύ των Άλπεων και της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prognos, το οποίο εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

 

Η μέση ετήσια ζημιά από την αλλαγή της χιλιετίας ανέρχεται σε τουλάχιστον 6,6 δισ. ευρώ και η τάση είναι αυξητική.

 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, αναφέρει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την ξηρασία και τη ζέστη μόνο τα καλοκαίρια του 2018 και του 2019 ανέρχονται σε σχεδόν 35 δισ. ευρώ. Η δασοκομία με συνολικές ζημιές 17,8 δισ. ευρώ επηρεάστηκε χειρότερα από όλους τους τομείς. Ζημιές ύψους 9,2 δισ. ευρώ προκλήθηκαν λόγω φθοράς βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας της θερμότητας. Οι ζημιές στη γεωργία, ειδικά στο σιτάρι και τις πατάτες, ανήλθαν στα 7,8 δισ. ευρώ. Και το πιο δυσάρεστο είναι ότι τουλάχιστον 7.500 θάνατοι οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα 2018/19.

Επίσης εξαιτίας των πλημμυρών στην κοιλάδα του Αρ και το Ερφτ, τουλάχιστον 183 άνθρωποι πέθαναν το 2021 ενώ η συνολική ζημιά ανήλθε σε 40,5 δις. ευρώ. Ο Γιαν Τρέτσεκ από το ινστιτούτο Prognos επισημαίνει πως αυτές είναι ζημιές που προσμετρήθηκαν. Υπάρχουν όμως άλλες που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα, όπως είναι το σύστημα υγείας ή οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

1