Ο απέθαντος άνθρακας και η μαύρη τρύπα του διοξειδίου.
Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια!
Αυτό που φοβόντουσαν οι επιστήμονες και είχε ήδη προβλεφθεί ότι θα γίνει, έγινε.
- Η φετινή έκθεση καταγράφει το μεγαλύτερο ποτέ χάσμα μεταξύ του που είμαστε και που πρέπει να ήμασταν.
- Οι επιστήμονες λένε ότι για να αντιμετωπιστεί το χάσμα αυτό, τα έθνη πρέπει να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους κατά πέντε φορές για να επιτύχουν το στόχο 1.5C.
- Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος κατευθύνεται προς μια άνοδο θερμοκρασίας κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έχουν εκτροχιαστεί, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες της πρώτης αύξησης των εκπομπών CO2 σε τέσσερα χρόνια.
Η έκθεση για το «κενό των εκπομπών» (emissions gap report) αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι υπεύθυνη για την αύξηση το 2017, ενώ ταυτόχρονα οι εθνικές προσπάθειες για μείωση του άνθρακα έχουν υποχωρήσει.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, η μελέτη αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας να φτάσουν οι παγκόσμιες εκπομπές το υψηλότερο τους σημείο μέχρι το 2020.
Αλλά η ανάλυση των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν είναι πλέον πιθανό ακόμα και μέχρι το 2030.
Η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της μεγάλης ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινά στην Πολωνία από τις 2 έως τις 14 Δεκεμβρίου, COP24.
Τι είναι το κενό στις εκπομπές διοξειδίου;
Τα τελευταία εννέα χρόνια, η διεύθυνση Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των τελευταίων επιστημονικών μελετών σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Καταγράφει τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που απαιτείται για να διατηρήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας εντός ασφαλών ορίων και του επιπέδου που θα επιτευχθεί με βάση τις εθνικές δεσμεύσεις και δράσεις των χωρών.
Η φετινή έκθεση καταγράφει το μεγαλύτερο ποτέ χάσμα μεταξύ του που είμαστε και που πρέπει να ήμασταν.
Γιατί οι εκπομπές αυξάνονται και πάλι;
Μεταξύ του 2014 και του 2016, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τη βιομηχανία αλλά και η παραγωγή ενέργειας ήταν ουσιαστικά σταθερές, ενώ η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε μέτρια ανάπτυξη.
Όμως το 2017 οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 1,2% εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αν και η άνοδος μπορεί να φαίνεται μικρή σε πρώτη ανάγνωση, πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για να διατηρηθεί η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών κάτω από 1,5C, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια πολύ σημαντική έκθεση της IPCC.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για να παραμείνει ο κόσμος σε τροχιά αυτού του στόχου, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2030 θα πρέπει να είναι κατά 55% χαμηλότερες από ό, τι σήμερα.
«Υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων, μεταξύ των στόχων που συμφωνήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη σταθεροποίηση του κλίματος μας και των μέτρων που παίρνονται για την επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωσε ο Δρ. Gunnar Luderer από το Potsdam Institute for Climate Impact Research και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Οι επιστήμονες λένε ότι για να αντιμετωπιστεί το χάσμα αυτό, τα έθνη πρέπει να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους κατά πέντε φορές για να επιτύχουν το στόχο 1.5C.
Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος κατευθύνεται προς μια άνοδο θερμοκρασίας κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.
- UK summers could be over 5C warmer by 2070
- Dire warning on US climate change impacts
- Attenborough takes seat at climate talks
με στοιχεία από το ρεπορτάζ του Matt McGrath
Περιβαλλοντικού ανταποκριτή του BBC
27 Νοεμβρίου 2018