Εύσημα από τον CEO της WindEurope για την πρόοδο της Ελλάδας στις ΑΠΕ - Χρειάζονται εξαιρέσεις από το πλαφόν για έργα με σταθερές τιμές
Τα αιολικά στην Ελλάδα έχουν φτάσει πλέον τα 4,5 γιγαβάτ και καλύπτουν το 18% του ηλεκτρισμού της χώρας, μέσω μιας αυξητικής πορείας τα τελευταία χρόνια, επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συνδέσμου αιολικών, Ζιλ Ντίξον, στο Renewable & Storage Forum.
Ο ίδιος απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τα σχέδιά της στα υπεράκτια αιολικά και χαρακτήρισε τη χώρα μας παράδειγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όλα αυτά ενώ η Ευρώπη κατανοεί ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Τα αιολικά σημερα βρίσκονται στο 15% του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και ως το 2030 πρέπει να φτάσουν το 43%, άρα μιλάμε για μια μαζική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. κατανοεί ότι είναι εφικτός ο παραπάνω στόχος εφόσον απλοποιηθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Ο Ντίξον έφερε ως παράδειγμα το νέο αξίωμα του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που προωθεί η Ε.Ε. για τις ΑΠΕ με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διορία των δύο ετών για τις άδειες των ΑΠΕ που θεσμοθετεί η Ε.Ε.
Όσον αφορά την ενίσχυση των καταναλωτών, ο επικεφαλής του WindEurope είπε ότι είναι απαραίτητη λόγω της κρίσης. Οι ΑΠΕ θα δώσουν τη διέξοδο, αλλά χρειάζονται επενδυτές. Το ενδιαφέρον τους είναι δεδομένο σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, όμως χρειάζονται διαφάνεια και απλότητα στους κανόνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να εξασφαλιστεί στα πλαφόν ότι οι ΑΠΕ με σταθερές ταρίφες θα εξαιρούνται.
Παράλληλα, σε τεχνολογικό επίπεδο η πρόοδος συνεχίζεται. Ο συντελεστής ισχύος των αιολικών έχει φτάσει πλέον το 30-45% και είναι πολύ ανώτερος από το παρελθόν. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες παρέχουν υπηρεσίες σταθεροποίησης του δικτύου. Εκτιμάται, πάντως, ότι πέρα από νέα δίκτυα, χρειάζεται και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου δικτύου μέσω νέων τεχνολογιών ώστε να υπάρχει μέγιστη αποδοτικότητα.
Ο εξηλεκτρισμός είναι ένας ακόμη τομέας που έχει κρίσιμη σημασία και ενισχύει την αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος. Ο κλάδος των αιολικών έχει το στόχο αυτό με εγκατάσταση αιολικών κοντά σε βιομηχανίες ή διμερή συμβόλαια.
Τέλος, περισσότερα υβριδικά έργα με αποθήκευση κρίνονται απαραίτητα στο εξής, διότι είναι πολύ σταθερά. Πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ που θα ανακοινώσει η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο του συνεδρίου, έδειξε ότι είναι απαραίτητη η επένδυση σε ένα ισορροπημένο μείγμα φ/β και αιολικών για λιγότερες περικοπές.