Η Πορτογαλία επικροτεί την πρόταση της Κομισιόν για την επένδυση σε έργα υδρογόνου

20 09 2022 | 08:06Ana Paula Pires

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, θεώρησε την Τετάρτη τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας για έργα υδρογόνου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «εξαιρετική ιδέα» για την ενεργειακή αυτονομία, ενισχύοντας την ανάγκη για διασυνδέσεις.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κραβίνιο δήλωσε ότι «φαίνεται μια εξαιρετική ιδέα και δείχνει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή αυτονομία» στον τομέα της ενέργειας.

Η ανάπτυξη αυτών των έργων «με τη σειρά της συνεπάγεται διασυνδέσεις, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια ενωμένη Ευρώπη όσον αφορά την ενέργεια και τη διανομή του υδρογόνου», υπενθύμισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, ο οποίος μιλούσε στο τέλος της υπουργικής συνάντησης μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στο πλαίσιο της μορφής 2+2, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προώθηση επενδύσεων σε έργα υδρογόνου, προϋπολογισμού τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας στην τρίτη ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου, η επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ υποστήριξε ότι «το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει εντελώς την καινοτομία στην Ευρώπη», γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να «περάσουμε από μια εξειδικευμένη αγορά σε μια μαζική αγορά υδρογόνου».

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «το ενεργειακό ζήτημα είναι θεμελιώδες ζήτημα και ως εκ τούτου αποτέλεσε μέρος της συζήτησης» των Πορτογάλων υπουργών με τους ομολόγους τους από την Ισπανία.

Το θέμα των ενεργειακών συνδέσεων της Ιβηρικής Χερσονήσου με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη τέθηκε, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, να επιμένει στην ανάγκη ολοκλήρωσης των συνδέσεων μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας και να τονίζει ότι με αυτό η Ιβηρική Χερσόνησος, η οποία έχει λιγότερα προβλήματα εφοδιασμού, «δείχνει αλληλεγγύη» με τις πιο εξαρτημένες χώρες.

«Οι προτάσεις που υπερασπίζονται η Πορτογαλία και η Ισπανία κερδίζουν έδαφος», δήλωσε επίσης ο Πορτογάλος υπουργός, με τον Ισπανό ομόλογό του να προσθέτει ότι «πρόκειται για εποικοδομητικές προτάσεις» για να αντιμετωπιστεί ο εκβιασμός της Ρωσίας να αποκόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

 

 

Από Ana Paula Pires | Lusa.pt | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

 

1