Νέες αρμοδιότητες για τη ΡΑΕ – «Κατ’ επιταγή» του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό εξέταση η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων

Διεύρυνση αναμένεται να γνωρίσουν το επόμενο διάστημα οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενσωματώνοντας τα «σχετικά» της διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο Φόρουμ του ot.gr από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων αποτελεί «προαπαιτούμενο» του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της 4ης και 5ης δόσης των κονδυλίων. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την δημιουργία μιας υπερ-εποπτικής αρχής για ενέργεια, νερά και σκουπίδια υπό την ομπρέλα της ΡΑΕ, αξιολογώντας ότι έτσι θα επιταχύνει …διαδικασίες. Κι αυτό διότι, η ΡΑΕ, παρά την σημαντική έλλειψη προσωπικού, διαθέτει την απαιτούμενη οργανωτική και κτιριακή υποδομή, έμπειρο προσωπικό και επομένως μπορεί να ανταπεξέλθει και σε αυτό.

Σε ότι αφορά τον τομέα των υδάτων, η νέα αρχή θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΕΝ. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να εποπτεύσει τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα.

Για τα απόβλητα η Αρχή θα επιβλέπει την ορθότητα της τιμολογιακής πολιτικής, τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά τη χώρα και την ορθή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη διαχείριση των σκουπιδιών και των λυμάτων η Ελλάδα καταβάλει ανά εξάμηνο στην Κομισιόν πολλά εκατομμύρια ευρώ.  

1