ΚΕΠΑ - Τηλε-διάσκεψη για τα τιμολόγια ενέργειας των Δήμων

09 09 2022 | 14:57κεπα

Με τη συμμετοχή Δημάρχων από ολόκληρη την επικράτεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλε-διάσκεψη (7.9.22) με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την αναζήτηση διαδικασιών εξασφάλισης χαμηλότερων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τους παρόχους ή παραγωγούς για τους Δήμους.

Στη διάρκεια της εισαγωγικής ομιλίας ο Δ/ντης του ΚΕΠΑ, καθ. Δημ. Μαυράκης, αναφέρθηκε στην κριτική, που άσκησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Επιτροπή της ΕΕ για την άρνηση να ληφθούν μέτρα περιορισμού των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα μερίδια κατανάλωσης Η/Ε στην ελληνική αγορά και πρότεινε μία σειρά μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των υψηλών λογαριασμών Η/Ε στους Δήμους.

Η πρόταση του ΚΕΠΑ περιλαμβάνει δύο σκέλη τα οποία απευθύνονται είτε στους παρόχους είτε στους παραγωγούς Η/Ε και στηρίζεται στη διαπραγματευτική δυνατότητα, που παρέχει η ομαδοποίηση και των λογαριασμών των Δήμων για καλύτερη διαπραγμάτευση.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε παρουσιάστηκαν τα τεχνικά, οικονομικά και νομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του στόχου, υπογραμμίσθηκαν τα κοινωνικά προβλήματα, που δημιουργούνται από την απουσία αποτελεσματικών προτάσεων και επισημάνθηκε η ανάγκη εξασφάλισης από τα αρμόδια υπουργεία της αναγκαίας στήριξης, ιδιαίτερα προς τη ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο Η/Ε προς τους Δήμους.

Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρόταση-πρόσκληση συμμετοχής των Δήμων στο Οικονομικό Φόρουμ, που οργανώνεται στις 12.10.22 από το ΚΕΠΑ για τις πράσινες επενδύσεις, σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομίας, η ΡΑΕ, η ΚΕΔΕ, οι πάροχοι και οι παραγωγοί ενέργειας.

 

Αθήναι 8/9/22