Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την σημαντική συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry

30 08 2022 | 23:13

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2022

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. John Kerry, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. John Kerry, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και μια σειρά ειδικότερων περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων, όπως την προώθηση της «πράσινης» ναυτιλίας, την «πράσινη» μετάβαση, την προστασία της βιοποικιλότητας και δη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τα κλιματικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα είναι εξόχως σημαντική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την προώθηση φιλόδοξων και εφικτών λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, ιδίως την στιγμή που η Ελλάδα πρωτοπορεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην συγκεκριμένη ατζέντα, ενώ κομβικό ρόλο έχει και η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία. Σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτό είναι και η ανάληψη της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Ελλάδα· διάσκεψη, η οποία έχει ήδη κινητοποιήσει περισσότερες από 1.800 δεσμεύσεις, αξίας άνω των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων, στους τομείς κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης αλιείας, «γαλάζιας» οικονομίας, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, θαλάσσιας ασφάλειας και ρύπανσης.

Δόθηκε, ακόμη, η ευκαιρία στις δύο πλευρές να αναφερθούν στην επερχόμενη Σύνοδο COP27, να ανταλλάξουν απόψεις για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τον ενεργειακό μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς και να εστιάσουν στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η συζήτηση μεταξύ των μερών ήταν ουσιώδης και εστιασμένη στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς το κύριο ζήτημα εντοπίζεται ακριβώς στην υλοποίηση και την εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Η κυρία Αυγερινοπούλου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής βρίσκεται σε επικοινωνία με το Γραφείο του κ. Kerry, ενώ προσφάτως είχε επισκεφθεί την κυρία Sue Biniaz, Ανώτερη Σύμβουλο της ομάδας του Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα κ. John Kerry, για τον περαιτέρω συντονισμό στο κομμάτι της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της προώθησης των νέων τεχνολογιών για την επίλυση των περιβαλλοντικών και κλιματικών ζητημάτων.