Πίδακες νερού σε 35 συντριβάνια της Αθήνας.
Δυόμισι εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να δώσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά 35 από τα σιντριβάνια που κάποτε κατασκευάστηκαν στο κέντρο της πόλης, αλλά τα περισσότερα έπεσαν θύματα της γενικευμένης κρίσης των τελευταίων ετών.
Για όσους πιστεύουν στο φενγκ σούι, οι πίδακες νερού φέρνουν καλή τύχη, πλούτο και ευημερία. Οσοι, όμως, περπατούν στην Αθήνα έχουν μάλλον ξεχάσει την ύπαρξή τους, καθώς πολλά από τα σιντριβάνια σταμάτησαν να λειτουργούν είτε λόγω έλλειψης συντήρησης είτε επειδή καταστράφηκαν από βανδαλισμούς και ουδέποτε επέστρεψαν στην αρχική κατάστασή τους. Αποδεικνύεται, όμως, ότι η προεκλογική περίοδος είναι η κατάλληλη στιγμή για κάθε μορφής αποκαταστάσεις.
Η απόφαση για την εργολαβία των 2,5 εκατ. ευρώ ελήφθη σε επτάωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και μάλιστα ως 125ο θέμα σε σύνολο 128. Αυτό είχε ως συνέπεια να εγκριθεί κατά πλειοψηφία απ’ όσους είχαν απομείνει να ψηφίζουν, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ανοιχτή Πόλη – ΣΥΡΙΖΑ) Ρήγα Αξελό να σχολιάζει: «Αναρωτιόμαστε τι άλλο θα σκεφτείτε… Κάθε φορά βρίσκετε κάτι απίστευτο για να υπάρχει ροή χρημάτων».
Οσοι περπατούν στην Αθήνα έχουν μάλλον ξεχάσει την ύπαρξη σιντριβανιών, καθώς πολλά από αυτά δεν λειτουργούν. Στην προεκλογική περίοδο, όμως, όλα γίνονται. Και τα σιντριβάνια «ζωντανεύουν»…
Πάντως, στη σχετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου η πρόταση για το έργο «Αναβάθμιση πιδάκων» συνοδεύεται από ένα αναλυτικό και φιλόδοξο σκεπτικό: «Με αυτό το έργο ο Δήμος Αθηναίων θα βελτιώσει το μικροκλίμα της πόλης και θα αναδείξει τους υδατοπίδακες (σιντριβάνια), αναβαθμίζοντας την εικόνα στις γειτονιές του. Η ανάδειξη αυτή αφορά τις απαραίτητες εργασίες επισκευών και καθαρισμού σε καθέναν από τους προτεινόμενους υδατοπίδακες, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς το δομικό και το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος, με έμφαση στον φωτισμό και το παραγόμενο υδάτινο στοιχείο από τις αντλίες».
Μουσική και φωτισμός
Οντως υπάρχουν και συγκεκριμένα σιντριβάνια -στο Χίλτον, στο Σύνταγμα, στην πλατεία Κοτζιά- όπου στόχος είναι να συνδυάζεται η κίνηση του νερού με ρυθμική μουσική και εναλλαγή φωτισμών, στα πρότυπα αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού. Το ερώτημα είναι αν στο σχέδιο περιλαμβάνεται και οργανωμένη συντήρηση των μηχανισμών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αρκούσε η συσσώρευση σκουπιδιών ή ακόμη και πεσμένων φύλλων από τα γύρω δέντρα για να μπουκώσουν οι σωληνώσεις και να σταματήσει η λειτουργία.
Σε αυτό το θέμα οι υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο χρόνος ζωής των ηλεκτρομηχανολογικών μερών θα αυξηθεί με την εγκατάσταση «ενιαίων κλειστών συστημάτων αντιβανδαλιστικού τύπου». Θα τοποθετηθούν συνολικά 32 τέτοια συστήματα στις πλατείες Κοραή, Κυψέλης, Αιγύπτου, Λαυρίου, Αττικής, Αγίου Νικολάου, Πέτρουλα (Λένορμαν), Ναθαναήλ (Αχαρνών), Ιδρύματος Ερευνών (δίπλα στην Εθνική Πινακοθήκη) και στους πεζοδρόμους Βουκουρεστίου και Φωκίωνος Νέγρη.
Το βασικό ερώτημα που απασχολεί είναι αν στο σχέδιο περιλαμβάνεται και οργανωμένη συντήρηση των μηχανισμών.
Τονίζεται επίσης ότι οι προβολείς θα αντικατασταθούν με νέας τεχνολογίας LED που προσφέρουν και χρωματικές εναλλαγές. Το ερώτημα είναι αν οι συγκεκριμένοι φωτισμοί θα γλιτώσουν από επιθέσεις βανδάλων και κλοπές.
Για κάποια από τα συντριβάνια προβλέπονται τα εξής:
- Πλατεία Συντάγματος: Καθαρισμός, στίλβωση και αρμολόγηση για τις μαρμάρινες επιφάνειες, ενώ το υδάτινο στοιχείο θα παραμείνει ως έχει. Το νερό θα εκτοξεύεται από 50 ακροφύσια, τα μισά με τοξοειδή και τα άλλα με κάθετη εκτόξευση, ενώ θα τοποθετηθούν συνολικά 91 υποβρύχιοι προβολείς για να δημιουργείται «σόου νερού και χρωμάτων και αίσθηση καλλιτεχνικής χορογραφίας, προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένα μουσικά θέματα». Για τους πλευρικούς «καταρράκτες» της κεντρικής πλατείας προβλέπεται αντικατάσταση αντλιών.
- Χίλτον: 80 κάθετοι πίδακες, 6 υποβρύχια ρομπότ με κινούμενους πίδακες και ακόμη 40 συστήματα πίδακα θα συνθέτουν επίσης χορογραφίες, αφού προηγηθούν έργα στεγανοποίησης της λεκάνης.
- Πνευματικό Κέντρο Αθηνών (Ακαδημίας 50): Μπορεί το πρόβλημα με την καθημερινή παρουσία τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων στην περιοχή να μην έχει λυθεί, αλλά οι εργασίες προβλέπουν «αντικατάσταση των σπασμένων και αφαιρεθέντων μαρμάρινων επιφανειών» από το σιντριβάνι και εγκατάσταση 4 υποβρύχιων αντλιών που θα ωθούν το νερό σε 66 ακροφύσια, ενώ τον φωτισμό θα αναλάβουν 36 υποβρύχιοι προβολείς.
- Πανεπιστήμιο Αθηνών: Δύο σιντριβάνια ανακατασκευάζονται γύρω από το Πανεπιστήμιο, αφού ξηλωθούν οι υπάρχουσες σωληνώσεις και καλωδιώσεις. Οι υποβρύχιοι προβολείς θα δημιουργούν «απόχρωση πυρσού» στα νερά.
- Πλατεία Κοραή: Ο πεζόδρομος διαθέτει δύο ταλαιπωρημένους υδατοπίδακες. Εκείνος στην πλευρά της Σταδίου θα καθαριστεί και το τοιχίο του θα επενδυθεί με σταμπωτό τσιμέντο «σε σκούρο ανθρακί χρώμα – απομίμηση γρανίτη», με «γυαλιστερή υφή και επίστρωση αντιγκράφιτι» (επιτρέπει να σβήνονται ευκολότερα τα γκράφιτι), ενώ τα ακροφύσια θα δημιουργούν «πίδακες σχήματος μανιταριού». Το άλλο σιντριβάνι στην «πυραμίδα» πάνω από τη στάση του μετρό θα λειτουργήσει αφού αποφραχθεί η αποχέτευση.
- Βουκουρεστίου: Το σιντριβάνι κρατήθηκε στη ζωή με χορηγίες των πέριξ επιχειρήσεων, αλλά τώρα προβλέπονται καθαρισμός και ανάδειξη των μαρμάρινων επιφανειών. Εγκαθίστανται συστήματα αντιβανδαλιστικού τύπου και υποβρύχιοι προβολείς για «σόου φωτισμού».
- Φωκίωνος Νέγρη: Εκτεταμένες εργασίες προβλέπονται για τρία σιντριβάνια που βρίσκονται στο ύψος των κάθετων οδών Επτανήσου, Αγίας Ζώνης και Ιωάννου Δροσοπούλου, ενώ και στο τέταρτο που βρίσκεται στην πλατεία Κανάρη (Κυψέλης) θα τοποθετηθεί βαφή αντιγκράφιτι.
Εργασίες προβλέπονται επίσης για τα σιντριβάνια στις πλατείες Μαβίλη, Μαδρίτης (πίσω από το Χίλτον), Τρούμαν, Ρηγίλλης, Βεΐκου & Δημητρακοπούλου, Μεταξουργείου (Λένορμαν & Αχιλλέως), Φιξ – Πατησίων, Εργάτη (Τράλλεων & Συρακουσών –Λαμπρινή), Καραϊσκάκη, Αμερικής, Κουμουνδούρου, Μεσολογγίου, Υμηττού & Ευτυχίδου (Παγκράτι) και στη Λίμνη Φιλοπάππου.
19 Νοεμβρίου 2018
Πηγή: ethnos.gr