Πώς ο Μπιλ Γκέιτς έσωσε το νομοσχέδιο του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή

27 08 2022 | 05:43new money newsroom

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νομοσχέδιο που έχει συσταθεί στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση των εκπομπών αερίου βάσει του νομοσχεδίου θα είναι ισόποση με την απόσβεση των εκπομπών της Γερμανίας και της Γαλλίας ετησίως, 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το νομοσχέδιο του Biden ενδέχεται να «ανανήψει» την καθ’ όλα αγνοημένη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Το νομοσχέδιο αυτό, όμως, παραλίγο να μην περάσει, αφού βασιζόταν σε πληθώρα πολιτικών προσωπικοτήτων και διαπροσωπικών σχέσεων. Ιδού πως ο μεγιστάνας Bill Gates «έβαλε το χεράκι του» και μέσω του lobbying κατάφερε να επηρεάσει μία ιστορική απόφαση.

Στο λαβύρινθο της Ουάσινγκτον

Ο Gates ξεκίνησε τις προσπάθειές του το 2019, μιλώντας με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Joe Manchin και λοιπούς συνεργάτες του οι οποίοι θα αποδεικνύονταν καίριοι για τη μελλοντική ψήφιση του νομοσχεδίου τη στιγμή που ο Trump βρισκόταν ακόμα στον Λευκό Οίκο. Ο επιχειρηματίας και υποστηρικτής της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής τόνισε στους πολιτικούς πως οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας αυτής και να ρίξουν όλα τα «όπλα» της αμερικανικής καινοτομίας και τεχνολογίας στον αγώνα, με πρώτους και καλύτερους τους πολιτικούς της Ουάσινγκτον.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως οι νεοφυείς, πολλά υποσχόμενες εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα γραφειοκρατίας και φορολογίας στη δημιουργία και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση, ο Gates προσηλώθηκε στο lobbying προς τους πολιτικούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταψηφίσει μία παρόμοια πρόταση του Προέδρου Obama.

Πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων

Έχοντας ποντάρει δεκάδες εκατομμύρια σε εταιρείες όπως η Breakthrough Energy, μεταξύ άλλων, ο Gates και η ομάδα του ήταν έτοιμοι όταν ο Biden ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής κυβέρνησης και πρότεινε δύο κοσμοϊστορικά νομοσχέδια για τη βελτίωση των αμερικανικών υποδομών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Ρεπουμπλικανοί, όμως δεν ήθελαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο του Δημοκρατικού Προέδρου. Εξ’ού και η σημασία των μέχρι πρότινος αντίθετων προς το νομοσχέδιο Δημοκρατικών Γερουσιαστών όπως ο Manchin, των οποίων οι ψήφοι ήταν αναγκαίοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς τους Ρεπουμπλικανούς

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Manchin μίλησε στο Fox News και ανακοίνωσε πως δε θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο Build Back Better (BBB) λόγω ανησυχιών για το δημόσιο χρέος, τον πληθωρισμό, τη μετάλλαξη Όμικρον, την πανδημία και την γεωπολιτική ανασφάλεια με τη Ρωσία και την Κίνα.

Όπως όλα έδειξαν αργότερα, ο Manchin είχε υπογράψει ένα απόρρητο σύμφωνο με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Chuck Schumer με τις προϋποθέσεις του για την υποστήριξη του νομοσχεδίου. Οι προϋποθέσεις αυτές συμπεριλάμβαναν όρους όπως μείωση των δημοσίων δαπανών, σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και άρση της οικονομικής βοήθειας προς τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Gates συναντήθηκε με τον Manchin και τη σύζυγό του για δείπνο και συζήτησαν για το μέλλον της πολιτείας της West Virginia την οποία εκπροσωπεί ο Manchin και η οποία αποτελεί ιστορικό επίκεντρο της βιομηχανίας παραγωγής άνθρακα των ΗΠΑ.

Ο Gates πρότεινε πως εάν κλείσουν τα ορυχεία άνθρακα, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούσαν να εργαστούν σε νέους, μικρούς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας που θα κατασκευαστούν από την εταιρεία που ίδρυσε ο επιχειρηματίας ονόματι TerraPower.

Στο παρασκήνιο, ο Biden και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου είχαν ήδη ξεκινήσει να μιλούν για τα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε καθαρές μορφές ενέργειας και πως αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την πολιτεία της West Virginia.

Ο πληθωρισμός, όμως, έβαλε τέλος στο νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τον Manchin ο οποίος την 1η Φεβρουαρίου αποκάλεσε το BBB ως «νεκρό».

Ο Gates, όμως, δεν το έβαλε κάτω.

Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Πέντε μήνες πέρασαν μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο νομοσχέδιο μεταξύ των Schumer και Manchin. Ο Γερουσιαστής της West Virginia παρευρέθηκε σε συνάντηση στο Idaho με τον Gates κατά τη διάρκεια του ετήσιου Sun Valley Media Conference. 

Αν και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να περάσουν το νομοσχέδιο από τη Γερουσία με μόλις 50 ψήφους, έπρεπε να προλάβουν τις διακοπές της Γερουσίας τον Αύγουστο.

Ο Schumer πίεσε για επιτάχυνση των διαδικασιών και ο Manchin «κλώτσησε» και πάλι, με τις διαπραγματεύσεις να αποτυγχάνουν στις 14 Ιουλίου.

Οι ακτιβιστές και οι λομπίστες απηύδησαν. Πολλοί, σύμφωνα με το Bloomberg, δάκρυσαν μετά από τη νέα τους αποτυχία.

Χωρίς την υποστήριξη της Γερουσίας, ο Biden αποφάσισε να προχωρήσει σε προεδρικό διάταγμα μέσω κήρυξης περιβαλλοντικής ανάγκης η οποία θα του επέτρεπε να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Πολλοί Γερουσιαστές, από την πλευρά τους, επέκριναν τον Manchin και αναρωτήθηκαν ανοιχτά γιατί βρισκόταν ακόμα στη θέση του Προέδρου της Εκτελεστική Επιτροπής για την Ενέργεια.

Η αντεπίθεση

Οι ακτιβιστές και τα περιβαλλοντικά γκρουπ, μαζί με τα συνδικάτα και το λόμπι της πράσινης ενέργειας προσπάθησαν και πάλι να υπογραμμίσουν το κέρδος για την West Virginia σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου. Η BlueGreen Alliance, τα συνδικάτα αυτά και αρκετοί Γερουσιαστές δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να προσεγγίζουν τον αμετακίνητο Manchin.

Δύο εβδομάδες αντεπίθεσης και κοινωνικοπολιτικής πίεσης οδήγησαν, εν τέλει, σε αίσιο τέλος.

Στις 27 Ιουλίου, οι Schumer και Manchin παρουσίασαν νέο νομοσχέδιο ύψους $37 δισ ετησίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όσο για τον Gates, δε θέλει να θεωρηθεί ως ο ιθύνων νους της επιτυχημένης αυτής καμπάνιας η οποία θα βοηθήσει τα μάλα στην καινοτομία και τη μετάβαση στη νέα, «πράσινη» εποχή.

Παρά τις προϋποθέσεις του Manchin που συμπεριλήφθησαν στο νομοσχέδιο όπως η φορολόγηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η άρση εισαγωγής μπαταριών από την Κίνα και η επέκταση πλάνων για άντληση υδρογονανθράκων σε ομοσπονδιακή γη, ο Gates θεωρεί το νέο νόμο μία τεράστια επιτυχία. Όπως αναφέρει ο ίδιος «το 2016, η χρηματοδότηση στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν μηδενική. Τώρα πια, έχουμε επιτέλους ένα καλό εφαλτήριο. Αισιοδοξώ πως θα καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα».

emc-2