Γερμανία: Μεγάλο project πράσινου υδρογόνου στον Καναδά – Την επόμενη εβδομάδα οι υπογραφές

22 08 2022 | 07:03OT.gr Newsroom

Μια πολύ σημαντική ενεργειακή συμφωνία έχει στα σκαριά το Βερολίνο, στην προσπάθεια του να βελτιώσει την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, καθώς η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αποκάλυψε την «αχίλλειο πτέρνα» της γερμανικής οικονομίας και της παραγωγικής της μηχανής.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, μαζί με πολυπληθή γερμανική αντιπροσωπεία και στην κορυφή της ατζέντας του έχει την υπογραφή μιας συμφωνίας με τον ομόλογο του, Τζάστιν Τριντό, που θα αφορά την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου.

Οι δύο πλευρές συζητούν το project εδώ και μήνες, όμως το σχέδιο «κλείδωσε» κατά την συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του G7 στη Βαυαρία, τον Ιούνιο.

Πραγματικά, το κυριότερο ραντεβού στην περιοδεία του κ. Σολτς στο Καναδά έχει οριστεί για τις 23 Αυγούστου στο Στέπενβιλ. Εκεί, μαζί με τον Τζάστιν Τριντό, θα υπογράψουν την συμφωνία ανάπτυξης ενός project πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας, μεγέθους 500 μεγαβατώρων. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα η παραγωγή εκτιμάται πως θα μπορεί να τριπλασιαστεί.

Το έργο 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η εταιρεία World Energy GH2 κατέθεσε αίτημα για την κατασκευή και λειτουργία του project Nujio’qonik GH2 στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ, όπου ένα ενεργειακό εργοστάσιο μηδενικών ρύπων θα μετατρέπει την αιολική ενέργεια που θα συγκεντρώνεται από ένα μεγάλο παράκτιο αιολικό πάρκο τουλάχιστον 164 τουρμπίνων, σε πράσινο υδρογόνο και αμμωνία, που θα μπορούν να εξαχθούν, καταρχάς στη Γερμανία.

Αν και το project έχει σημαντική μακροπρόθεσμη προοπτική, αναλυτές επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να δώσει γρήγορα λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας. Απαιτούνται, άλλωστε, σημαντικές (και ακριβές) υποδομές και στις δύο πλευρές για την μεταφορά του υδρογόνου σε υγροποιημένη μορφή και την εκ νέου μετατροπή του στο τόπο προορισμού.

Η κατασκευή του αιολικού πάρκου, που είναι το πρώτο βήμα, θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά.

Θυμίζουμε πως στον αγώνα δρόμου που κάνει η Γερμανία για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας έχει δρομολογήσει αρκετές συμφωνίες στον κλάδο του υδρογόνου, μεταξύ των οποίων με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Σκωτία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ναμίμπια.

Γερμανία: Μεγάλο project πράσινου υδρογόνου στον Καναδά – Την επόμενη εβδομάδα οι υπογραφές