ΙΕΑ: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η απεξάρτηση από την κινεζική παραγωγή φωτοβολταϊκών - Απειλές για το εμπόριο λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων
Η Κίνα έχει κυριαρχήσει πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά στην παραγωγή φωτοβολταϊκών και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς διαθέτει σήμερα κόστος παραγωγής χαμηλότερο κατά 35% σε σχέση με την Ευρώπη και 20% σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ σε πρόσφατη έκθεσή του για τον κλάδο, η υπερεξάρτηση του κλάδου από την κινεζική παραγωγή αποτελεί ζήτημα που εν μέσω γεωπολιτικής διαταραχής μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών διεθνώς.
Καταρχήν, αξιοσημείωτο είναι ότι η Κίνα διαθέτει μερίδιο άνω του 80% σε όλα τα στάδια της παραγωγής και στο παρελθόν συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση του κόστους της εν λόγω τεχνολογίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι κυρίως το χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά και ο φθηνός ηλεκτρισμός.
Εντούτοις, η υπερσυγκέντρωση αυτή σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα εξαρτάται από την Κίνα τουλάχιστον ως το 2025, ενώ το μερίδιό της στην παραγωγή πολυπυριτίου και δισκίων θα φτάσει σύντομα κοντά στο 95%.
Ένας βασικός κίνδυνος που βλέπει ο ΙΕΑ είναι η επιβολή νέων εμπορικών εμποδίων στη διακίνηση των φωτοβολταϊκών, ιδίως τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Πεκίνο βρίσκονται σε τροχιά ψυχροπολεμική.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα χρειαστούν οι κατάλληλες πολιτικές και επενδύσεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με ταυτόχρονη έμφαση σε τομείς όπως η ανακύκλωση και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Ο ΙΕΑ θεωρεί ότι η διαφοροποίηση της παραγωγής πρώτων υλών, τα κατάλληλα κίνητρα (π.χ. φοροελαφρύνσεις) για τους παραγωγούς, η μακροπρόθεσμη στήριξη και η καινοτομία αποτελούν επίσης "κλειδιά" για όσους επιλέξουν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους.