Ομιλία - χαιρετισμό της Δρ Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην εκδήλωση του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για το "Φροντιστήριο Βιωσιμότητας" με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

04 08 2022 | 20:07

Σεβαστέ Εκπρόσωπε του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αμορίου κ.κ. Νικηφόρε,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πρόεδρε της Τ.Κ. Λεχαινών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλλόγων, φίλες και φίλοι,

Έχω την τιμή να χαιρετίσω την ημερίδα εκ μέρους της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτή την υψηλού επιπέδου εκδήλωση, η οποία συνδυάζει τα δύο κατ’ εξοχή χαρακτηριστικά του τόπου μας, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο Νομός μας χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα και μοναδικά τοπία ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους. Μαζί με τα μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο άξιο της προσοχής και της προστασίας μας.

Η Εκκλησία μας μέσα από τη διδασκαλία της μας μαθαίνει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη φύση, η οποία αποτελεί το δημιούργημα του Κυρίου. Ο άνθρωπος, φτιαγμένος την τελευταία ημέρα της δημιουργίας, εξαρτάται από το φυσικό  περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, και παράλληλα είναι, ως ευφυής ύπαρξη, και προστάτης της φύσης. Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την αλληλεξάρτηση με την φύση, αλλά και τον προστατευτικό ρόλο που καλείται να υπηρετήσει ως προς αυτή και διάγει τον βίο του σύμφωνα με αυτή τη γνώση, τότε διάγει τον βίο του σύμφωνα με τη θεία βούληση.

Η παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού μας Πατριάρχη εδώ σήμερα αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για θεολογικούς, όσο και για οικολογικούς λόγους. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, έχει χαρακτηριστεί, το πρώτον από τον Αντιπρόεδρο της Αμερικής, κ. Αλ Γκορ, ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», προσωνύμιο που του αποδίδεται σταθερά ως σήμερα, καθώς με τη διδασκαλία του μας καθοδηγεί ως προς τα βήματά μας για την προστασία του δημιουργήματος του Θεού, δηλαδή την βιόσφαιρά μας, για την προστασία του βίου πάνω στη γη. Είναι δε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης από τους πρωτοπόρους ηγέτες διεθνώς ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα.

Ως τμήμα του πλανήτη μας και αυτό εδώ το μικρό, αλλά πανέμορφο κομμάτι της γης στο οποίο βρισκόμαστε   αντιμετωπίζει τις αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η σημερινή ημερίδα ας αποτελέσει έναυσμα τόσο αναγνώρισης της οικολογικής και της αναπτυξιακής αξίας της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου και της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την εύρεση εφικτών και αποτελεσματικών  λύσεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και της κλιματικής κρίσης.

Για να αποτιμήσουμε την αξία της περιοχής μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το Κοτύχι αποτελεί τόπο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιοποικιλότητα, τόσο σε χλωρίδα και όσο και σε πανίδα, στη λιμνοθάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα. Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, δεν είναι ένα τοπίο μεμονωμένο, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός συμπλέγματος σημαντικών περιβαλλοντικά υγροβιοτόπων που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιβάλλεται από το δάσος της Στροφυλιάς, το οποίο, ξεκινώντας από την Καλογριά, αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας (19.000 στρέμματα), παράλληλα με τα 5.000 στρέμματα της αμμώδους παραλίας με τις αμμοθίνες, τα θαλάσσια κρινάκια, τις θαμνώδεις εκτάσεις και την ιχθοπανίδα της λιμνοθάλλασσας, αλλά κυρίως τα αποδημητικά πουλιά, τα οποία βρίσκουν εδώ ένα σημαντικό τόπο ξεκούρασης ενδιαμέσως των διηπειρωτικών ταξιδιών τους, ενός άθλου που η φύση τα αναγκάζει να κάνουν κάθε χρόνο για την επιβίωσή τους.[1] Πρόκειται συνεπώς για έναν τόπο που πρέπει να προστατεύσουμε όχι μόνο γιατί είναι το δικό μας σπίτι, ο δικός μας χώρος ανάπτυξης και πηγή εισοδημάτων, αλλά γιατί πρωτευόντως είναι τόπος σημαντικός για όλα αυτά τα είδη των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από εμάς.

Ενδεικτική για την σπουδαιότητά του του τόπου μας είναι και η συμπερίληψή του τόσο στο ευρωπαϊκό δίκτυο Φύση ή Natura 2000, όσο και στο δίκτυο των υγροβιότοπων διεθνούς σημασίας της Συμβάσεως Ramsar.

Όσον αφορά στην συμβολή στην τοπική οικονομία το Κοτύχι αποτελεί την μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου, η οποία είναι γνωστή για τη πλούσια ιχθυοπαραγωγή της και για την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Η περαιτέρω αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας και των αλιευμάτων της, όπως και της παραλίας, του δάσους και των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στην περιοχή όμως προϋποθέτει την περιβαλλοντική της προστασία.

Προϋποθέτει ότι θα γίνουν δράσεις. Κατ’ αρχάς δράσεις απορρύπανσης της περιοχής, δράσεις απονιτροποίησης, δράσεις διαχείρισης των ποταμών και των ρεμμάτων τα οποία εκβάλλονται στο Κοτύχι και προκαλούν τη διάβρωση του λώρου του, αλλά και συμβάλλουν στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής.

Ήδη έχουμε εντάξει μια μελέτη διαχείρισης της περιοχής του Κουνουπελίου και έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δεσμευτεί για την σύνταξη ενός masterplan για την μελέτη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων του Κοτυχίου και της ευρύτερης περιοχής. Ήδη προχωρά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και του  Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Νατούρα Κοτυχίου Στροφυλιάς, και ο φορέας Διαχείρισης έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω προκηρύξεις μελετών και έργων. Ήδη ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές τόσο του Παν/μίου Πατρών, όσο και του Μετσοβείου Πολυτεχνίου και του ΑΕΠ, ώστε να εντάξουμε τις περιοχές τόσο του Κοτυχίου, όσο και των έτερων σημαντικών οικοσυστημάτων του Αλφειού Ποταμού, αλλά και της Νέδας σε προγράμματα χρηματοδότησης τόσο από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και από πρόσθετους πόρους της ΕΕ, όπως τα προγράμματα Life. Η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στην προστασία των ευάλωτων και σημαντικών αυτών υγροβιοτόπων είναι αναμφίβολης σημασίας. Να τονίσουμε δε ότι μόλις πρόσφατα και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης αναγορεύτηκε Καθηγητής του ΑΕΠ για το περιβαλλοντικό του έργο.

Έχετε συνεπώς αμέριστη της στήριξή μας, την στήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, τη στήριξη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και αυτός με την σειρά του, χαρακτηρίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, ως ο πρώτος «Πράσινος Πρωθυπουργός» της Ελλάδας. Τώρα με την αξιέπαινη και εξόχως συμβολική πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης έχετε την στήριξη του ιδίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε, με γνώση, αγάπη και συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να αντιστρέψουμε τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η αδόκητη ανθρώπινη παρέμβαση, και   να μετατρέψουμε και πάλι την περιοχή μας σε έναν Παράδεισο για όλα τα είδη, όπως είναι και το θέλημα του Κυρίου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ!


[1] Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από Λαβράκια (Dicentrarchus labrax), Κέφαλους (Mugil cephalus), Τσιπούρες (Sparus auratus) και Χέλια (Anguilla anguilla). Το Κοτύχι είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως Ερωδιοί, Χαλκόκοτες, Χελιδόνια, Τσαλαπετεινοί, Γεράκια, Τρυγόνια, Γλαρόνια κ.ά.