Τι λένε οι FT για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ

02 08 2022 | 08:54new money newsroom

Την προσοχή του ενθέτου των Financial Times, FT Money έχουν τραβήξει οι εισηγμένες εταιρείες στην Ελλάδα, που κρίνονται από το βρετανικό μέσο μια πολύ καλή ευκαιρία για επενδύσεις. Μεταξύ των αναφορών,  βρίσκονται η περίπτωση της TΕΡΝΑ Ενεργειακής, την μετοχή της οποίας χαρακτηρίζουν «άξια προσοχής» αλλά και η αύξηση κεφαλαίου στη ΔΕΗ, σε άρθρο τους με προτάσεις προς τους τουρίστες που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές και επενδύσεις.

«Οι τουρίστες στην Ελλάδα μπορεί να εκπλαγούν από τον αριθμό σε μπουλντόζες και φορτηγά που θα συναντήσει κανείς να δουλεύουν πυρετωδώς σε εξοχικές βίλες. Και δεν είναι απίθανο να μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν ακίνητα και να συμβάλουν στην ροή -που έχει αποκτήσει επίπεδα ρεκόρ- ξένων κεφαλαίων στα ακίνητα», αναφέρουν οι FT.

Εκτός όμως από τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, το βρετανικό μέσο κάνει αναφορά και στις επενδύσεις ESG, που μπορεί να τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Οι επισκέπτες μπορεί να προτιμήσουν να πάνε στην Ελλάδα για μια επένδυση ESG. Σε μια χώρα με πολύ ήλιο και ισχυρούς ανέμους που προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η TΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μία μετοχή που αξίζει προσοχής. Πρόκειται για μία εταιρεία που διαθέτει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει μόλις 9% πτώση, μία απόδοση πολύ καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχολιάζει το FT Money.

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων

To δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 72% τον προηγούμενο χρόνο σε 48 δις ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία Enterprise Greece.

«Οι αναλυτές της Αθήνας αναμένουν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας τα 18 δις ευρώ το 2025 από 7,6 δις ευρώ το 2020».

«Μία κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που  θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό είναι η Lamda, η οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από την καθαρή αξία του ενεργητικού της».

Για την πορεία των ελληνικών μετοχών, το FT Money σημειώνει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι σταθερές από το 2014 αν και παραμένουν ακόμη μακριά από τα υψηλά που ανέβηκαν λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αλλά και την ελληνική κρίση, όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης.

«Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οδήγησαν τουλάχιστον 100 εταιρείες με μετοχές, που κρίνονταν ως επενδυτικές ευκαιρίες,  να αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές, μετά από αυτές τις εξελίξεις έμειναν με περιορισμένες επιλογές».

Όμως το δημοσίευμα κρίνει ότι μία συνεχής ροή σε συμφωνίες και συνεργασίες επαναφέρει την αισιοδοξία.

Ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής στη Beta Securities αναφέρει στους FT ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου σε δύο μεγάλες τράπεζες και στην ΔΕΗ, με την υποστήριξη κυρίως ξένων επενδυτών έχουν δημιουργήσει ένα «προστατευτικό ανάχωμα» γύρω από την αγορά.

Μεγάλα deals

Oι FT αναφέρονται και σε κάποιες μεγάλες συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί, όπως, μακριά από την εισηγμένη αγορά, η Mondelez, ένας παγκόσμιος κολοσσός σνακ, που έχει αποκτήσει την Chipita, μία ελληνική εταιρεία για περίπου 2 δις δολάρια, σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της Ελλάδας.

Και η αμερικάνικη τράπεζα JP Morgan αγόρασε το 49% της Viva Wallet στην Αθήνα για πάνω από 1 δις. δολάρια.

«Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι για τις μετοχές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Όταν η ενεργειακή κρίση θα τελειώσει, οι ξένοι επενδυτές θα είναι πολύ πιο πρόθυμοι να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις ελληνικές εταιρείες», σχολιάζουν οι FT.

ΤΕΡΝΑ