Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε πλήρη ανάπτυξη οι εργασίες κατασκευής του καλωδίου - Υπό θεμελίωση οι δύο Σταθμοί Μετατροπής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας σε πρόσφατη ημερίδα της HAΕΕ, έχουν ποντιστεί ήδη 170 χιλιόμετρα του πρώτου καλωδίου, καθώς και το σύνολο των οπτικών ινών που χρειάζονται.

Μέσα στο τρέχον έτος, ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει και στην πόντιση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου, ενώ ξεκινάει η θεμελίωση των δύο Σταθμών Μετατροπής στα δύο «άκρα» του καλωδίου, σε Κρήτη στη Δαμάστα και στην Αττική.

Μετά την αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η αποπεράτωση της διασύνδεσης αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, καθώς η ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας τοποθετείται τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection».

Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση έχει προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωσή της θα περιοριστεί δραστικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του νησιού, αφού θα διακοπεί πλήρως η χρήση των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό του νησιού.

Η «απεξάρτηση» του νησιού από το πετρέλαιο θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας, καθώς περιορίσει δραστικά και το κόστος ηλεκτροδότησής του. Αυτό θα οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση των ποσών που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές της χώρας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Μιχάλης Μαστοράκης

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε πλήρη ανάπτυξη οι εργασίες κατασκευής του καλωδίου - Υπό θεμελίωση οι δύο Σταθμοί Μετατροπής