Πώς ένα φωτοβολταϊκό στην Προσοτσάνη αλλάζει την αγορά ηλεκτρισμού

17 07 2022 | 15:28

Νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού δημιουργεί το φωτοβολταϊκό Delfini Project της εταιρείας Cero, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται χθες στην Προσοτσάνη Δράμας και αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται για ένα μεγάλο project με ισχύ 100MW και προβλεπόμενο ύψος επένδυσης τα 80 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Τράπεζα Πειραιώς. Στο έργο συμμετέχει ως μέτοχος η αυστραλιανή εταιρεία Macquarie, γνωστή από την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. 

Τι το καινούριο λοιπόν κομίζει η συγκεκριμένη επένδυση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού; Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται και κατασκευάζεται χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Μέχρι σήμερα τα έργα που κατασκευάζονταν είχαν εξασφαλισμένη τιμή και με αυτήν τη σύμβαση που είχαν εξασφαλίσει, απευθύνονταν στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου τους. Το Delfini Project αντίθετα, υπέγραψε corporate PPA, δηλαδή ιδιωτική σύμβαση αγοραπωλησίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την ελβετική εταιρεία AXPO. Με αυτή τη σύμβαση, η AXPO δεσμεύεται να αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σε συγκεκριμένη τιμή. Μέσω αυτού του corporate PPA, το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, η εταιρεία Cero εξασφάλισε από την τράπεζα Πειραιώς τη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του φωτοβολταϊκού. Από την πλευρά της η AXPO θα μπορεί να μεταπωλεί την ενέργεια του φωτοβολταϊκού συνάπτοντας και εκείνη με τη σειρά της συμβάσεις αγοραπωλησίας με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες ή με εταιρείες προμήθειας, αποκομίζοντας όφελος από τη διαφορά της τιμής. 

Θέλουμε να δούμε στο μέλλον περισσότερες τέτοιες επενδύσεις ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας. Η παρότρυνση του υπουργού μόνο τυχαία δεν είναι καθώς όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ ξεκινήσουν να κατασκευάζονται με αυτή τη μέθοδο δηλαδή χωρίς φιξαρισμένη τιμή από διαγωνισμό, αλλά με corporate PPAs τόσο θα ωριμάζει η αγορά ηλεκτρισμού και θα πολλαπλασιάζονται τα οφέλη από τη λειτουργία νέων ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των corporate PPAs προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανταγωνιστική ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Σημειώνεται τέλος ότι οι σχετικές προετοιμασίες και τα κίνητρα για την προώθηση του μέτρου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από πλευράς κυβέρνησης.

Πώς ένα φωτοβολταϊκό στην Προσοτσάνη αλλάζει την αγορά ηλεκτρισμού