ΑΠΕ: Repowering σε 10 αιολικά πάρκα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Με 22 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 19,8MW σε 9 νησιά του Αιγαίου

Tην ολοκλήρωση του πρώτου έργου Repowering στην Ελλάδα σε 9 νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσαν χθες η Resinvest και η EWT. Μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού, η EWT ανέλαβε για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση 10 Αιολικών Πάρκων συνολικά 22 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 19,8MW σε 9 νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Εύβοια, Ικαρία, Κάρπαθο, Ψαρά, Λέσβο Λήμνο, Σάμο, Χίο και Μύκονο. Ο ελληνικός όμιλος RESINVEST ανέλαβε ως κύριος εργολάβος το project management για τη μεταφορά και ανέγερση των ανεμογεννητριών.

Τα έργα υποδομής ανατέθηκαν στην κοινοπραξία Electromec-Nostira σε συνεργασία με τη RESINVEST.

Οι ανάδοχοι κατασκεύασαν ταυτόχρονα και τα 10 Αιολικά πάρκα, με ενεργά εργοτάξια σε όλα τα νησιά, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Στις ιδιαιτερότητες του έργου συγκαταλέγονται η εφαρμογή ιδιαίτερα απαιτητικής και σύνθετης τεχνικά λύσης για τη μεταφορά του εξοπλισμού στο Μελανιό της Χίου μέσω προσαιγιάλωσης, για την οποία κατασκευάστηκε προσωρινή ράμπα 36 μέτρων εντός της θάλασσας.

Επίσης, ειδική διαχείριση των Ανεμογεννητριών χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί στο Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου, καθώς σε 3 θεμέλια βρέθηκαν συνολικά 650 ευρήματα όπου με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.

Τέλος, πρόκληση αποτέλεσε η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας έλλειψης σημαντικών υλικών για την κατασκευή των δικτύων διασύνδεσης, μηχανημάτων και προσωπικού λόγω των διαδοχικών lockdowns.

Παρά τις δυσκολίες, η EWT και η RESINVEST κατάφεραν να διαχειριστούν όλα τα θέματα που προέκυψαν ώστε οι 22 Ανεμογεννήτριες της EWT να βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία και να  παράγουν παραπάνω από 54.000 MWh ετησίως, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 15.500 τόνους ετησίως.

Η καλή λειτουργία τους έχει διασφαλιστεί μέσω μιας 14ετούς σύμβασης συντήρησης.

Σε όλα τα νησιά πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική διαχείριση του αποξηλωθέντος εξοπλισμού. Επίσης, σύμφωνα με το ισχύων θεσμικό πλαίσιο έγινε η μεταφορά τους σε ειδικά κέντρα διαχείρισης.

Στόχος του  είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού, του ενεργειακού δυναμικού και της μεταγενέστερης τεχνολογίας, που μέσω των σύγχρονων ανεμογεννητριών προσφέρουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και καλύτερα αποτελέσματα.

Στην ομιλία του χθες κατά την τελετή για την ολοκλήρωση των έργων, ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ, ανέφερε πως «η ολοκλήρωση της πρώτης ανακαίνισης αιολικών πάρκων στη χώρα μας καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της εταιρείας και ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αγορά, αυτή του Repowering.»

Ο κ. Δημήτρης Καραγκουλές από την πλευρά της RESINVEST αναφέρθηκε στην συνθετότητα του έργου και τόνισε την  επιτακτική ανάγκη  να ληφθούν  άμεσα μέτρα στήριξης και  ενθάρρυνσης του repowering στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν  να καλύψουν από μόνα τους στόχους του ΕΣΕΚ, χωρίς ουσιαστικά πρόσθετες  περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ζήτησε τέλος την επικαιροποίηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, με στόχο η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία να γίνει βασικός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.


Μαριάννα Τζάννε | newmoney

αιολική ενέργεια