ΌΧΙ στο νομοσχέδιο Σκρέκα!

12 07 2022 | 19:21

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη στιγμή μια νέα μάχη. Μια μάχη για την προστασία της φύσης, που θέλω να σε καλέσω για ακόμα μια φορά, να τη δώσουμε μαζί.

Με νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σηματοδοτείται ακόμα μία υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε μια πρωτοφανώς μικρής διάρκειας και εμφανώς προσχηματική διαβούλευση που λήγει αύριο, 13/7, το πρωί.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός επιχειρεί μεταξύ άλλων:

Την αλλοίωση των περιοχών απόλυτης προστασίας, επιτρέποντας κατασκευή πλατειών, ερασιτεχνική αλιεία, ελεύθερη βόσκηση, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, κλπ.

Την επιβάρυνση όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, προβλέποντας (σε όσες δεν επιτρεπόταν) κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, εγκατάσταση ΑΠΕ, μεταλλεία και εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Την υποβάθμιση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν.

Την διακωμώδηση της έννοιας της διαβούλευσης, απαιτώντας από τους πολίτες να μελετήσουν και να σχολιάσουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με 10 ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση και το υπουργείο να αποσύρουν τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις προστατευόμενες περιοχές.

Στη προσπάθεια αυτή, σε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας! Μπες τώρα εδώ, στη σελίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και κάνε το σχόλιό σου για το απαράδεκτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έχουμε ετοιμάσει και το προσχέδιο σχολίου που ακολουθεί, για να σε διευκολύνουμε.

«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση  στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο για τη φύση υπουργείο θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της ευθύνης που έχουν για αποτελεσματική θωράκιση της χώρας από την κλιματική και οικολογική κρίση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σου στην προσπάθειά μας!

Υ.Γ. Μπορείς να διαβάσεις εδώ την κοινή μας ανακοίνωση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.