Σε καλό κλίμα η συνάντηση ΠΣΑΦ-Γεωργαντά – Επίκειται σύσκεψη με πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΣΑΦ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο γραφείο του κ. Γεωργαντά στο Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΦ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Κ. Σπανούλη κατέθεσε, μεταξύ άλλων αγροτικών θεμάτων, και τις προτάσεις του Συνδέσμου για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Μια από τις βασικές προτάσεις του ΠΣΑΦ αφορά τη δυνατότητα εγκατάστασης ομαδοποιημένων έργων “μικρών” φωτοβολταϊκών σε γαίες χαμηλής παραγωγικότητας – πρόταση που, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, μπορεί να ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την ενασχόληση αγροτών με τις ΑΠΕ, διατηρώντας παράλληλα άθικτες της γαίες υψηλής παραγωγικότητας και αποδίδοντας συμπληρωματικό εισόδημα σε νέους αγρότες, χωρίς να υποσκάπτεται η δυνατότητα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, σε συνθήκες όπως σήμερα, που οι λέξεις “επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση” ακούγονται όλο και πιο συχνά.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΦ έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το ερώτημα για το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις αγροτών που έχουν ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης και θεωρητικά θα έπρεπε αυτή την περίοδο να προσκομίζουν τιμολόγια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όμως έχουν πάρει απορριπτικές απαντήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ στις αιτήσεις τους.

Επίσης, τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΑΦ επανέλαβαν τους σοβαρούς προβληματισμούς και τις ενστάσεις του Συνδέσμου για τις απόπειρες να καναλιζαριστεί η ενασχόληση των αγροτών με τις ΑΠΕ κατ' αποκλειστικότητα μέσω το διαύλου του net-metering, όταν μάλιστα υπάρχουν ήδη πολλές απορρίψεις ακόμα και για έργα της τάξης των 5-6 kW.

Από την άποψη αυτή, εξάλλου, το ΔΣ του ΠΣΑΦ στέκεται επικριτικά απέναντι στις σχετικές με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά διατάξεις του νέου νόμου για τις ΑΠΕ, καθώς η μόνη σχετική αναφορά είναι περί προτεραιότητας για net-metering ως 10 kW.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς ΠΣΑΦ, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και μάλιστα προγραμματίζεται ήδη νέα σύσκεψη περί τα τέλη Ιουλίου, με μεγαλύτερη συμμετοχή από κυβερνητικής πλευράς.

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα afo.gr του ΠΣΑΦ υπογραμμίζεται ότι το αίτημα για τη συνάντηση που τελικά έγινε το Σάββατο είχε υποβληθεί από την πλευρά του Συνδέσμου σχεδόν 4 μήνες νωρίτερα, στις 14/3, ενώ και οι προηγούμενες συναντήσεις του Συνδέσμου με τους προκατόχους του κ. Γεωργαντά (κ. Σκρέκα και κ. Λιβανό) δεν απέφεραν επί του πρακτέου τίποτε το χειροπιαστό για την ουσιαστική δυναότητα των αγροτών να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, παρά το θετικό κλίμα στο οποίο είχαν διεξαχθεί και τότε οι συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.  

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος  για τον οποίο ο Σύνδεσμος αναμένει πρώτα να δει εξελίξεις στην κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεών του, χωρίς να εφησυχάζεται από τη θετική υποδοχή που επιφυλάσσεται σε αυτές στα πλαίσια τέτοιων συναντήσεων.

Γιάννα Παπαδημητρίου

Σε καλό κλίμα η συνάντηση ΠΣΑΦ-Γεωργαντά – Επίκειται σύσκεψη με πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά