28ο συνέδριο Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων στην Κατερίνη.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί περισσότερες από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιεί το 28ο Συνέδριό του στις 9-11 Νοεμβρίου 2018 στην Κατερίνη (Καπνικός Σταθμός, Φλέμινγκ 8), με θέμα:«Κλιματική Αλλαγή. Αστικό Περιβάλλον»
Το Συνέδριο αυτό είναι το 14ο που συνδιοργανώνεται με την ΚΕΔΕ. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι επίσης: η ΕΝΠΕ, και ο Δήμος Κατερίνης.
Έναρξη: Παρασκευή 09/11/2018 ώρα 16.00
Κατά τη διάρκεια του 2018 συνέβησαν πολλά γεγονότα που σηματοδοτούν πλέον ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής εξελίσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, από ότι μέχρι σήμερα πιστεύονταν. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Καλιφόρνια, τη Γερμανία και τη Σουηδία ακόμα(!), οι καύσωνες σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και οι πλημμύρες, έχουν πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι το μέλλον του πλανήτη θα είναι ζοφερό. Εκτός από την ύπαιθρο μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι πόλεις, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, από εγκλωβισμό της θερμότητας σε κτίρια, σε δρόμους κλπ., από τη χρήση κλιματιστικών κλπ.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου ως το 2100, σε σχέση με τα τέλη του 19ου αιώνα, αν δεν αλλάξει το μοντέλο που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Ήδη έχει καταγραφεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πάνω από 0,6 βαθμούς Κελσίου.
Τίθεται πλέον θέμα για σταμάτημα των ερευνών για νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, σημαντική μείωση της εκμετάλλευσης των ήδη γνωστών κοιτασμάτων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χωρίς να μειώσουμε τις προσπάθειες για να σταματήσουμε τον κατήφορο, που έχουμε πάρει σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να πάρουμε μέτρα προστασίας της υπαίθρου και των πόλεων από την κλιματική αλλαγή.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι σημαντικό επειδή:
- Η Ελλάδα έχει ήδη βιώσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (Μάτι, Κινέτα, Μάντρα Σκόπελος κλπ.).
- Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες, λιώσιμο μεγάλου ποσοστού των αιώνιων πάγων μέσα σε μερικές δεκαετίες και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης είναι αδιαμφισβήτητες, δυστυχώς, αποδείξεις για ένα φαινόμενο που είναι ήδη πραγματικότητα.
- Έχει πλέον φανεί ότι η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο) καθώς και άλλων αερίων, όπως το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
- Την τελευταία δεκαετία, εκδηλώθηκαν τρεις φορές περισσότερες φυσικές καταστροφές (κυρίως πλημμύρες και τυφώνες) στον κόσμο από ότι στην δεκαετία του '60, ενώ τετραπλασιάστηκε το κόστος των καταστροφών από παρόμοια φαινόμενα.
- Προβλέπεται όξυνση των ακραίων καιρικών φαινομένων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κίνδυνοι για τη βιοποικιλότητα και επιπτώσεις στην υγεία.
Τα αρμόδια Υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, φορείς κλπ., μπορούν και πρέπει να εκπονήσουν προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που να είναι άμεσα εφαρμόσιμα και όχι θεωρητικά και σε αδράνεια. Όμως και οι απλοί πολίτες πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Συνέδριο απευθύνεται στους πολιτικούς προϊσταμένους και τα στελέχη των Υπουργείων και Δημοσίων Υπηρεσιών που σχετίζονται με το περιβάλλον, τους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με το περιβάλλον, τους ΦοΔΣΑ, τους Συμβούλους Ανάπτυξης των ΠΕΔ, οικολογικές οργανώσεις, εταιρείες, απλούς πολίτες κλπ.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς και τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης, Συντονιστής Οργανωτικής Επιτροπής
Τηλέφωνο 6977-686838, φαξ 24210-38387
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Σάββας Χιονίδης
Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Κατερίνης