Στ. Γριμάνης: Joint venture της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Cantreva για φωτοβολταϊκά πάνω από 1,3 GW

26 06 2022 | 09:03

Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος τουλάχιστον 1310 MW προβλέπει το joint venture μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Cantreva ΑΠΕ Α.Ε.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, η στρατηγική συνεργασία αφορά την είσοδο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Cantreva, «Πίβοτ Σόλαρ», «Τειχίο» και «Μπαλιάγα», με ποσοστό 49%, με το 51% να διατηρείται από την «Ουνάγκι ΙΚΕ», η οποία ελέγχεται από τους μετόχους της Cantreva. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος μέσω των τριών παραπάνω εταιρειών έχει συγκεντρώσει βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος άνω των 2,5 GW.

Το joint venture με τη ΔΕΗ ΑΝ

Η στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει λάβει και επίσημο χαρακτήρα μέχρι τώρα για τις δύο από τις τρεις εταιρείες και συγκεκριμένα την «Πίβοτ Σόλαρ» και την «Τειχίο» μέσω αιτήσεων τροποποίησης των βεβαιώσεων παραγωγού που κατέχουν λόγω αλλαγής των επωνυμιών τους, -ουσιαστικά, όμως, και του νομικού τύπου τους-, από Ι.Κ.Ε. σε Α.Ε.

Έτσι, η «Πίβοτ Σόλαρ Α.Ε.», με το 49% να ελέγχεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προωθεί την υλοποίηση των βεβαιώσεων παραγωγού που ελήφθησαν πέρυσι, για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 965 MW στις κάτωθι περιοχές:

-60 MW στη θέση Θυμάρια-Συκιές της Κοζάνης

-150 MW στη θέση Άργιλος Κοζάνης

-220 MW στη θέση Νέα Νικόπολη Κοζάνης

-60 MW στη θέση Μαυροδένδρι Κοζάνης

-175 MW στη θέση Μαγούλα-Σταθμός-Κοκκινοράχη Κοζάνης

-50 MW στη θέση Ανθότοπος Κοζάνης

-35 MW στη θέση Αλιστράτη Ν. Ζίχνης Σερρών

-40 MW στη θέση Αλιστράτη-Σπήλαιο Σερρών

-60 MW στη θέση Κορμίτσα Αμφίπολης Σερρών

-115 MW στη θέση Μεσσαία Κιλκίς

Αντίστοιχα μέσω της «Τειχίο Α.Ε.», όπου επίσης το 49% ελέγχεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί την υλοποίηση των βεβαιώσεων παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 345 MW στις περιοχές:

-150 MW στη θέση Μπεκρεβενικος Εορδαίας Κοζάνης

-145 MW στη θέση Παλιοχώρι Ασκιού Κοζάνης

-50 MW στη θέση Σκοπός Μελίτης Φλώρινας.

Οι σχετικές διεργασίες για τη στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον πριν έναν χρόνο.

Έτσι, στις 7 Μαΐου 2021 υπεγράφη η σύμβαση ανάληψης εταιρικών μεριδίων μεταξύ της «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (ΔΕΗ ΑΝ), των φυσικών προσώπων Γεώργιου Μανωλόπουλου και Χρήστου Μανωλόπουλου και των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών «Μπαλιάγα Ι.Κ.Ε.», «Τειχίο Ι.Κ.Ε.» και «Πίβοτ Σόλαρ Ι.Κ.Ε.». Στη συνέχεια, στις 8 Ιουνίου 2021 συνήφθη το ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης και μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων από την «Ουνάγκι Ι.Κ.Ε.».

Αντίστοιχα, από τις 17 Μαΐου 2022 ορίστηκαν και οι νέες διοικήσεις των τριών εταιρειών. Έτσι, στην «Πίβοτ Σόλαρ Α.Ε.», την «Τειχίο Α.Ε.» και στην «Μπαλιάγα Α.Ε.», Πρόεδρος έχει αναλάβει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος ο Χρήστος Μανωλόπουλος και Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Μανωλόπουλος.

Ποια είναι η Cantreva

Η Cantreva Α.Ε. δίνει ηχηρό «παρών» χρόνια τώρα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά των ΑΠΕ έχοντας όμως υπερβεί και τα εθνικά σύνορα.

Ο όμιλος, με Πρόεδρο τον Γιώργο Μανωλόπουλο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Χρήστο Μανωλόπουλο, ενσωματώνει μια μακρόχρονη εμπειρία καθώς τα στελέχη του δραστηριοποιούνται στην κατασκευαστική αγορά από το 2002, στις τηλεπικοινωνίες από το 2004 και στο χώρο των ΑΠΕ από το 2007.

Η Cantreva ιδρύθηκε το 2010 ως ΕΠΕ και δύο χρόνια μετά, το 2012, μετατράπηκε σε Α.Ε. Ο όμιλος μέσω της μητρικής και διαφόρων θυγατρικών διαθέτει στην Ελλάδα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο κυρίως αιολικών έργων, ωστόσο από τριετίας έκανε ένα τολμηρό άνοιγμα και στα φωτοβολταϊκά.

Έτσι, μέσω θυγατρικών της έχει συγκεντρώσει βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος άνω των 3 GW.

Παράλληλα, κατασκευάζει και διαχειρίζεται έργα ΑΠΕ στη Ρωσία, την Ιταλία και την Πολωνία. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2019 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 7,7 εκατ. ευρώ (από 8,2 εκατ. το 2018).

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρήσης, ολοκλήρωσε την κατασκευή και προχώρησε στην παράδοση δύο ΑΣΠΗΕ (Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και δύο Υποσταθμών Ανύψωσης Υψηλής Τάσης που είχε αναλάβει στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, που αποτελούν τμήμα του συμπλέγματος «Καφηρέας», ενώ συνέχισε να εκτελεί εργασίες συντήρησης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 90 MW.

Από το 2019 όμως η εταιρεία ξεκίνησε την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της για την κατασκευή ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών, κάτι που, όπως σημειώνεται, «απαιτεί μεγάλη απορρόφηση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά μελλοντικά θα της προσφέρει μια στρατηγική παρουσία μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά».

Όπως σημειωνόταν «η εταιρεία διανύει μια πορεία, στην οποία πρέπει να παρθούν μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τα αποτελέσματά της για πολλά χρόνια, αλλά είναι απαραίτητο, προκειμένου να ακολουθήσει τις εξελίξεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς του κλάδου». Κάτι που επιβεβαιώνεται μετά τη στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

(newmoney.gr)

Στ. Γριμάνης: Joint venture της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Cantreva για φωτοβολταϊκά πάνω από 1,3 GW