Το Bird Monitoring System® της DIGISEC στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου στην Ιταλία

22 06 2022 | 07:47

Η DIGISEC ανέλαβε την εγκατάσταση 10 συστημάτων Bird Monitoring System® Οffshore στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Beleolico της Renexia SpA, στο Taranto της Ιταλίας. To Beleolico είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, αποτελείται από 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 30MW και μπορεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες μιας πόλης 60.000 κατοίκων. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου.

Το Bird Monitoring System® είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κλπ. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους καθώς και την καρδιά του συστήματος που αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning.

Οι κάμερες επιβλέπουν τον χώρο γύρο από τις ανεμογεννήτριες και στέλνουν σε πραγματικό χρόνο video στο control module του συστήματος, το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της ανεμογεννήτριας. Στην συνέχεια τα video αναλύονται από τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και αν αναγνωριστεί πτηνό με κατεύθυνση στην ανεμογεννήτρια, παρακολουθείται μέχρι να εισέλθει στην ζώνη αποτροπής. Εάν το πτηνό εισέλθει στην ζώνη αποτροπής, εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ειδικός ήχος ώστε να το αποτρέψει και να αλλάξει την πορεία του. Στην σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια και εισέλθει στην ζώνη shut-down, τότε το Bird Monitoring System®, δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια, εωσότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη. 

Ο COO της Digisec Γιώργος Διακομανώλης δήλωσε: «Αποτελεί δικαίωση για εμάς το ότι η Renexia επέλεξε το Bird Monitoring System® για να προστατέψει την ορνιθοπανίδα στο πάρκο Beleolico στο Taranto της Ιταλίας. Το Beleolico είναι το πρώτο offshore αιολικό πάρκο στην Μεσόγειο και αποτελεί case study για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μια ελληνική startup σαν την DIGISEC, σχεδιάζει και εξάγει λύσεις υψηλής τεχνολογίας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μετά την Ιταλία, αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσουμε εγκαταστάσεις σε αιολικά πάρκα στην Γαλλία και την Αυστρία».

Σύμφωνα με τον CTO της Digisec Χρήστο Διακομανώλη «η εγκατάσταση των συστημάτων μας σε θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί πρόκληση για εμάς και το επιστέγασμα της πολύμηνης έρευνας και ανάπτυξης του Οffshore Version του Bird Monitoring System®, το οποίο απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων».

H DIGISEC ανέλαβε επίσης την εγκατάσταση συστημάτων Bird Monitoring System® στο αιολικό πάρκο Πατριάρχης στον Έβρο του Ισπανικού κολοσσού Iberdrola ισχύος 46,3MW και στο αιολικό πάρκο Βύσιμα στην Φλώρινα, της εταιρείας Vendavel ισχύος 40MW.

Με αυτά τα τρία αιολικά πάρκα, η DIGISEC συμπληρώνει εγκατεστημένη βάση συνολικά 21 αιολικών πάρκων ενώ ως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 25. 

Τέλος, στα πλαίσια της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αιολικά πάρκα, η DIGISEC υπέγραψε πλαισιακή σύμβαση για την επιθεώρηση των πτερυγίων (blades inspection) με χρήση drones και πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα αιολικά πάρκα μεγάλου κατασκευαστή ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα.

Η DIGISEC Α.Ε. παρέχει μεταξύ άλλων ολοκληρωμένες λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε αιολικά πάρκα, βασισμένες σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, οι οποίες έχουν κερδίσει πλήθος βραβείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΣΕΒ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, του ΣΕΠΕ και του Wind Europe

Το Bird Monitoring System® της DIGISEC στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου στην Ιταλία